Cât timp se pot ține ouăle în frigider înainte să fie consumate?
Ouăle sunt alimente care fac parte, mai mult sau mai puțin, din dieta zilnică a oamenilor. Fierte, poșate, omletă sau ochiuri, ouăle sunt delicioase și se găsesc în mai toate frigiderele oamenilor. Fie că sunt de găină, rață sau chiar de gâscă acestea trebuie consumate într-un anumit interval de timp pentru a nu deveni periculoase pentru organism. Cât timp se pot ține ouăle în frigider înainte de a fi consumate?
Cât timp se țin ouăle în frigider?
Ouăle sunt considerate a fi un aliment popular, versatil și sunt consumate în întreaga lume sub diverse forme. Sănătoase, pline de vitamine, proteine și nutrienți esențiali, ouăle pot deveni periculoase dacă nu sunt consumate într-un anumit interval de timp. Păstrarea lor în frigider a devenit o practică obișnuită pentru oameni, în încercarea de a le menține proaspete și calitative.
Conform specialiștilor, ouăle pot fi depozitate corect pentru o perioadă de 3-5 săptămâni. Trebuie păstrate în ambalajul original sau într-un suport de ouă, ferite de alimente cu mirosuri puternice, precum ceapa sau usturoiul.
Cu toate acestea, nu toate tipurile de ouă au aceeași perioadă de valabilitate. Dacă ouăle de găină pot fi depozitate pentru 3-5 săptămâni, cele de rață pot ajunge chiar și la 4-6 săptămâni. În timp ce, ouăle de gâscă, având o coajă mai groasă, pot depăși 5 săptămâni.
Dacă în schimb vrei să depozitezi ouă fierte, este bine de știut că acestea nu trebuie să depășească un interval de o săptămână. În cazul unor mirosuri neplăcute sau chiar mucegai, acestea trebuie aruncate imediat.
Cum se verifică prospețimea acestora?
Rețelele sociale au fost împânzite de videoclipuri în ultimii ani cu teste de prospețime a ouălor. Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca acestea să nu fie spălate înainte de a fi depozitate. În cazul îndoielilor în privința prospețimii, este mai bine să fie aruncat decât să riscați o intoxicație alimentară.
- Test cu apă. Se umple un bol cu apă rece și se așază ouăle. Dacă oul se scufundă înseamnă că este proaspăt. Dacă plutește, acesta este vechi și trebuie aruncat.
- Verificarea datei de expirare.
- Verificarea cojii. O coajă proaspătă trebuie să fie relativ mată, curată și lipsită de crăpături. Dacă este lucioasă și are pete, înseamnă că oul nu este proaspăt.
Foto: Depositphotos.com