În timpul anotimpului cald, fructele sunt la mare căutare, fiindcă unele dintre ele nu pot fi găsite pe tot parcursul anului. Pepenele roșu este gustos și apreciat de mai toată lumea, însă consumul acestuia poate provoca probleme de sănătate dacă suferi de anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat. De aceea, este indicat să știi cât zahăr conține acest fruct.
Pepenele roșu mai este cunoscut și ca pepene verde și este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae. În România, denumirea acestui fruct diferă de la o regiune la alta, astfel: harbuz (Moldova și Republica Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete / lebeniță (Ardeal).
Potrivit specialiștilor în nutriție, pepenele roșu este format peste 90% din apă, dar are și nutrienți importanți. Așadar, 100 de grame din acest fruct conțin 30 de calorii și 91,5 grame apă. Totodată, în aceeași cantitate de pepene roșu mai pot fi găsite 0,15 grame de grăsime, 7,55 grame de carbohidrați, 0,4 g fibre alimentare, 10 grame de zahăr și 0,61 grame de proteine.
Consumul excesiv de zahăr este asociat cu creşterea în greutate şi cu diferite boli. Conform American Heart Association (AHA), cantitatea maximă de zahăr adăugat pe care o putem consuma zilnic este:
• Bărbaţi: 150 calorii pe zi (37,5 gr. sau 9 linguriţe).
• Femei: 100 calorii pe zi (25 gr. sau 6 linguriţe).
Pepenele roșu are multiple beneficii pentru sănătatea umană, fiindcă are un conținut scăzut de grăsimi și colesterol și un grad ridicat de antioxidanți. Conținutul său ridicat de potasiu ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi. Totodată, acesta ajută vasele de sânge, împiedicând îngroșarea pereților arteriali.
Potrivit specialiștilor în sănătatea, 100 de grame de pepene verde furnizează 8,1 mg vitamina C, 569 UI vitamina A, 0,045 mg vitamina B6, 0,033 mg vitamina B1, 0,021 mg vitamina B2, 0,221 mg vitamina B5, 3 mcg acid folic. Totodată, consumul acestui fruct mai aduce și 7 mg de calciu, 112 mg de potasiu, 10 mg magneziu, 11 mg de fosfor, 0,24 mg de fier, 1 mg de sodiu, 1,5 mcg de fluor.
Analizele îndelungate ale acestui fruct au dus la descoperirea că acesta conține licopen, o substanță care ajută la prevenirea apariției diferitelor forme de cancer și a bolilor cardiovasculare. Scriitorul Mark Twain a descris cel mai bine acest fruct de sezon, atât de iubit de oameni.
Este un produs de lux al acestei lumi. Când îl guști, îți dai seama ce mănâncă îngerii, (Mark Twain)
Foto: Wikipedia.org