Câte adăposturi antiaeriene sunt în București? Vezi adresele exacte ale buncărelor!

01.03.2022
Câte adăposturi antiaeriene sunt în București? Vezi adresele exacte ale buncărelor!

În ultimele zile, toată lumea vorbește îngrozită despre războiul care are loc în Ucraina. Mulți români se întreabă ce s-ar întâmpla dacă acest conflict ne-ar afecta și pe noi și ce adăposturi antiaeriene există în România.

Locuitorii din Kiev s-au înghesuit în stațiile de metrou ale orașului pe fondul temerilor de atacuri aeriene și explozii ale Rusiei în oraș. Mulți, însă, au mers în adăposturile antiaeriene din blocul lor.

Prea puține buncăre, prea mulți locuitori

În mod normal, fiecare clădire de blocuri ar trebui să aibă un adăpost destinat locuitorilor în caz de război. Din nefericire, realitatea este cu totul și cu totul alta. Sunt prea puține buncăre necesare numărului de rezidenți. Potrivit statisticilor, doar două milioane de români ar avea loc în adăposturile antiaeriene din întreaga țară.

Potrivit IGSU, în România există 4.358 de adăposturi antiaeriene care pot asigura minima siguranță oamenilor în cazul unui conflict. Unele dintre ele au fost transformate în spații de depozitare, iar întreținerea lor lasă de dorit.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență susține că în județul Ialomița există doar 13 refugii de acest fel (trei la Urziceni, cinci la Slobozia, trei la Fetești și două la Țăndărei). Aceeași situație este întâlnită și în Vrancea (nouă la Focșani, trei la Adjud și unul la Panciu), scrie evz.ro.

Peste 1.000 de buncăre în București

Potrivit sursei mai sus menționată, în județul Alba sunt 15 adăposturi, în Călărași sunt 23, iar în Hunedoara ar fi 25. În Capitală lucrurile stau un pic mai bine din punct de vedere al numărului de adăposturi antiaeriene, dar nu și a igienei.

În fiecare cartier s-ar afla cel puțin un buncăr, astfel că pe toată suprafața Bucureștiului există 1.171 astfel de locații. Cele mai puține buncăre se află în sectorul 5, doar 57 de astfel de locații. La polul opus, este sectorul 2, unde oamenii pot alege din cele 344 de adăposturi în caz de război.

Celelalte sectoare, cum ar fi 3, 4 și 6, au amenajate 140, 165, respectiv 294 de locuri care ar asigura un refugiu cetățenilor. Aici se pot vedea exact adresele buncărelor din întreaga țară.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot