Suntem în plin sezon de recoltare a viței-de-vie, ceea ce înseamnă că nu va mai trece mult timp și strugurii vor ajunge pe mesele noastre în sticlele de vin. În fiecare an, se găsește cineva care, invariabil, își pune aceeași întrebare: câți struguri intră, oare, într-o sticlă de vin?
La fel ca orice întrebare simplă, nici în acest caz nu există un răspuns simplu. Însă, este distractiv să faci tot felul de calcule pentru a oferi un răspuns cât mai apropiat de realitate.
Vinul este o băutură obţinută prin fermentaţia exclusivă a mustului, care este obţinut în urma stoarcerii strugurilor. Numărul boabelor de struguri de pe ciorchine variază în funcție de soi, distanțarea arbuștilor de viță-de-vie, distanța dintre rânduri, condițiile meteorologice, tehnicile de tăiere sau de vârsta viței-de-vie.
Podgoriile produc între două și zece tone de struguri la fiecare aproximativ jumătate de hectar. Uneori, chiar mai mult.
O cantitate mai mică de struguri înseamnă de obicei o aromă și o calitate mai bune. Viile mai vechi produc mai puțini struguri, care, însă, sunt mai gustoși și mai aromați.
În urma unui experiment s-a aflat câte boabe de struguri sunt necesare pentru obţinerea unei sticle de vin de 0,75 litri. Un ciorchine de struguri numără în medie între 70 și 100 de boabe, dar ca să ne fie ușor la calcul vom folosi numărul maxim, adică 100.
O regulă de bază a viticultorilor spune că o viță-de-vie tipică are aproximativ 40 de ciorchini de struguri, care ajută la producerea a circa 10 sticle cu vin.
Așdar, 40 de ciorchini x 100 de boabe de struguri / ciorchine = 4.000 de boabe de struguri pentru 10 sticle cu vin. La un calcul simplu aflăm că, la o sticlă cu vin, sunt necesare 400 de boabe de struguri. Uneori, este nevoie chiar de 500 de boabe de struguri pentru o sticlă cu vin.
Mergând mai departe, dintr-o tonă de struguri se obțin în medie aproximativ 600 de litri de vin. Dacă o sticlă clasică are 0,75 litri, înseamnă că o tonă de struguri ne oferă în jur de 800 de sticle, iar o sticlă va „conține” 2,5 kg de struguri.