Câte opere de artă sunt în Muzeul Luvru?

de: Bogdan Andu
24 10. 2022
Luvru

Parisul este cel mai vizitat oraș al lumii. Istoria Franței face ca acest oraș să primească peste 30 milioane de turiști anual. Pe lângă Turnul Eiffel, Arcul de Triumf sau celebrul bulevard Champs-Elysses, turiștii sunt nerăbdători să ajungă la Muzeul Luvru. Aici este adunată o mare parte din cultura Europei, dar sunt adunate și opere de artă care arată puterea colonială pe care a deținut-o Franța de-a lungul istoriei. Câte opere de artă ascunde Muzeul Luvru?

Care sunt cele mai monumentale opere din Luvru?

Cu un total de câteva milioane de vizitatori anual, Luvru este cel mai vizitat muzeu din lume. Fluxul de turiști este atât de copleșitor, încât cozile pentru intrare pot cuprinde toată curtea complexului. În ultimii ani, muzeul a reușit să pună la dispoziție modalitatea prin care biletele pot fi achiziționate online, cu un cost adițional pentru „Skip the Line”, adică posibilitatea să intri fără a mai sta la coadă.

Zilnic, zeci de mii de vizitatori aleargă pe culoarele muzeului pentru a ajunge să o vadă pe Mona Lisa, chiar dacă există și alte opere de artă, la fel de importante pentru istoria evoluției omenirii:

  • Pluta Meduzei. Realizat în secolul al XIX-lea, pictura prezintă detalii care par desprinse din realitate. Aceasta îi înfățișează pe supraviețuitorii naufragiului Meduza, care cheamă în ajutor o altă navă văzută în îndepărtare;
  • Venus din Milo. A doua cea mai pozată operă de artă din Luvru. Frumusețea sa a stat ascunsă multe secole, până în 1820 când a fost descoperită în insula Melos. A fost oferită regelui Ludovic al XIII-lea, iar mai târziu a ajuns în colecția de artă a muzeului;
  • Încoronarea lui Napoleon. Opera prezintă în detaliu poziția fiecărei persoane prezente la încoronarea împăratului. Importanța tabloului este redată de influența pe care Napoleon a avut-o asupra evoluției politico-militare a Franței.

Câte opere de artă se regăsesc în Muzeu?

Înființat în vara anului 1793, Luvru avea rapid să devină casa culturii și istoriei franceze. Aici au fost aduse și depozitate cele mai importante creații, de la prima dinastie de lideri până în zilele noastre. În prezent, muzeul este recunoscut inclusiv de Cartea Recordurilor: Cel mai mare muzeu ca mărime, dar și muzeul cu cele mai multe opere de artă. Totalul suprafeței acoperite de complexul Luvru depășește 370 mii metri pătrați.

O analiză din anul 2019, arăta că muzeul avea în colecția sa un total de peste 600.000 de opere, dintre care doar 35.000 în expozițiile permanente.

Aici se găsește cea mai scumpă pictură (Mona Lisa), dar și una dintre cele mai mari („Nozze di Cana”). Dacă un turist decide să admire pentru doar 30 de secunde fiecare operă de artă, atunci ar avea nevoie de aproximativ 200 de zile să vadă cele 35.000 exponate.

Foto: Depositphotos.com