Câte secunde are o zi? Câte secunde are un an?

de: Claudiu Petrișor
21 08. 2024
Depositphotos_392223890_L
Cate secunde are o zi

Când vine vorba despre calcularea timpului, noi, oamenii, suntem foarte exacți. Am împărțit anul în zile, ziua în ore, ora în secunde. Dar, câte secunde are o zi? Dar, un an?

Ei bine, o zi are fix 86.400 de secunde. Este mult, puțin? Acest lucru depinde de percepția fiecăruia dintre noi.

Ce înseamnă 86.400 de secunde?

La prima vedere, 86.400 poate părea un număr imens. Cu toate acestea, aceste secunde trec rapid, uneori fără să ne dăm seama. Într-o secundă, putem clipi, putem rosti un cuvânt sau putem face un mic pas. Dar toate aceste momente mici se adună și formează zilele, săptămânile, și, în cele din urmă, anii vieții noastre.

Câte secunde are un an?

Poate există oameni care vor să știe câte secunde are un an calendaristic. Dacă vom lua în calcul faptul că anul are 365 de zile, ei bine, un an obișnuit are 31.536.000 de secunde. Un an bisect (anul cu 366 de zile) are 31.622.400 de secunde.

Timpul pare că trece diferit

Cu toate că timpul este constant, percepția noastră asupra lui poate varia. De exemplu, atunci când suntem implicați într-o activitate plăcută, timpul pare să zboare.

Dar când ne plictisim sau creierul este mai puțin stimulat, devenim mai conștienți de trecerea timpului, făcându-l să se simtă mai lent. Potrivit Mental Floss, un studiu a sugerat că dopamina, neurotransmițătorul și hormonul care ne ajută să ne simțim fericiți, poate fi unul dintre vinovați.

A arătat că producția crescută de dopamină, care se întâmplă atunci când ne bucurăm de ceva poate încetini ceasul intern al corpului nostru, făcând timpul să pară că zboară.

„Acum” nu există

Fiecare persoană de pe Pământ trăiește în trecut. Acest lucru poate suna ca intriga unui thriller SF, de călătorie în timp, dar este o curiozitate a biologiei umane. Creierul nostru nu percepe evenimentele decât în ​​aproximativ 80 de milisecunde după ce acestea s-au întâmplat. Această linie fină dintre prezent și trecut face parte din motivul pentru care unii fizicieni susțin că „acum” nu există și că momentul prezent nu este decât o iluzie.

Foto: DepositPhotos.com