Unul dintre cele mai cunoscute drapele din lume este, cu siguranţă, cel al Statelor Unite ale Americii. În colţul din stânga sus al steagului se găsesc mai multe stele, fiecare reprezentând un stat al Statelor Unite ale Americii. Totuşi, câte stele are steagul Statelor Unite ale Americii?
Drapelul Statelor Unite ale Americii constă într-un câmp dreptunghiular pe care se găsesc 13 dungi orizontale colorate alternativ, 7 în roșu și 6 în alb, începând și terminând cu câte o dungă roșie, și având un dreptunghi albastru închis în colțul din stânga sus. Colţul albastru este cunoscut în engleză ca fiind „navy blue”.
Pe acesta sunt 50 de stelate regulate, de culoare albă, aranjate pe 9 rânduri orizontale, de cinci ori câte șase și de patru ori câte cinci, rândurile de șase stele alternând cu cele de cinci stele. Fiecare stea reprezintă un stat din SUA.
Steagul american are o istorie îndelungată. Drapelul Statelor Unite a fost ridicat în prima sa forma unificată în Cambridge, Massachusetts în anul 1777, sub conducerea lui Benjamin Franklin. Drapelul era alcătuit la vremea respectivă din 13 dungi albe şi roşii, egale cu numărul statelor. Primele state care au alcătuit SUA au fost în ordine alfabetică Connecticut, Delaware, Georgia, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, şi Virginia.
De ce culorile steagului României sunt albastru, galben și roșu?
Astfel, primul steag al Statelor Unite ale Americii a fost aprobat de Congresul American de la acea vreme. Totuşi, steagul american nu a avut un design fix până în 1912 şi aranjamentul stelelor era la mâna celui care fabrica drapelul.
Anii au trecut şi pentru fiecare stat adăugat s-a mai pus o stea pe drapel. Astfel, s-a ajuns la 50 de stele care reprezintă cele 50 de state. Datorită designeului său, drapelul american este cunoscut sub denumirea de „Stars and Stripes”.
Conform istoricilor, dungile roşii simbolizează curajul celor care au luptat pentru Independenţa Statelor Unite, iar cele albe libertatea.
Foto: Pexels.com