Sarea este de departe cel mai folosit condiment din întreaga lume. Fie că o folosim la carne, salată sau mâncare gătită, sarea este de nelipsit. În antichitate, sarea era utilizată în locul banilor, fiind extrem de valoroasă. Evoluția societății a dus la descoperirea mai multor tipuri de sare, fiecare cu specificul său. Câte tipuri de sare au fost descoperite și la ce le folosim?
Câte tipuri există?
Sarea joacă cel mai important rol în gustul mâncărurilor. Ea duce gustul gastronomiei de la banal la extraordinar, fiind și un bun conservant natural.
Sarea de masă. Este cel mai comun tip. Acesta nu lipsește deloc din bucătărie. Este indicat să nu se folosească în cantități mari, dar, poate fi supusă rețetelor la cuptor;
Sarea Kosher. Acest tip poate fi utilizat sub orice formă. Textura ușoară face să se dizolve ușor. În România, totuși, nu este la fel de populară ca cea de masă;
Sarea roz de Himalaya. Datorită prețului ridicat, acest tip este utilizat doar pentru finisarea mâncărurilor;
Sarea de mare. Provenită direct din mare. Aroma complexă este dată de mineralele microscopice;
Sarea de mare celtică. Se recoltează din largul coastelor franceze. Culoarea gri este dată de mineralele care rămân în urma evaporării apei; este potrivită pentru legume prăjite sau fructe de mare la grătar.
Floare de sare. Provenit din franceză, acest tip de sare se extrage din coasta Bretaniei. O sare umedă care se folosește pentru finisarea mâncărurilor;
Fulgi de sare. Este cel mai bine folosită la salate sau fursecuri de ciocolată;
Sarea roșie de Himalaya. Este amestecată cu argilă vulcanică bogată în oxid de fier. Aroma sa este descrisă ca fiind similară cu nuca;
Sarea neagră de Hawai. Gust puternic, obținut prin adăugarea cărbunelui activ;
Sarea afumată. Este creată prin afumarea la rece a sării cu lemn. Se poate utiliza la afumarea mâncărurilor;
Sarea neagră de Himalaya. Având o aromă unică, este folosită în rețetele vegane pentru a imita gustul ouălor;
Sarea pentru murături. Se folosește doar pentru alimentele murate. Sarea grunjoasă conține iod, minerale și agenți de coagulare.
Care este cel mai sănătos tip de sare?
Cele mai sănătoase forme de sare sunt cele care au nivelul cel mai scăzut de conservanți. Sarea roz de Himalaya este promovată ca fiind cel mai bun și sănătos condiment. În același timp, este considerată ca fiind cea mai pură din toata familia sării de mare.
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot