Câte vagoane are cel mai lung tren din lume? Ce greutate are?

10.12.2020
Câte vagoane are cel mai lung tren din lume? Ce greutate are?

Pe data de 21 iunie 2011 s-a stabilit un record mondial, care a stimulat vârful tehnologiei în materie de mijloace de transport feroviar. Recordul de cel mai lung tren din lume fost înregistrat în Australia, iar datele din spatele recordului sunt de-a dreptul uimitoare.

Cel mai lung tren din lume

Colosul de fier BHP a stabilit recordul de cel mai lung tren între mina Yandi și Port Hedland din Australia de Vest în 2011. Trenul avea o lungime de 7,29 km și transporta aproximativ 181 de milioane de kilograme de minereu de fier.

Aceasta este aproximativ aceeași greutate ca a 402 Statui ale Libertății. Statuia Libertății cântărește aproximativ 200 de tone. Trenul avea 682 de vagoane care erau cuplate la opt locomotive Diesel General Electric.

Greutatea totală a garniturii tren a fost de 99.734 tone. Acest lucru a depășit și recordul pentru cel mai greu tren din lume, care a fost deținut tot de BHP. Locomotivele erau repartizare între vagoane în trei perechi alături de două locomotive simple. Întregul tren a fost condus pe o distanță de 273,6 km de către un singur șofer, iar călătoria a durat zece ore și patru minute.

Încercarea de a bate recordul a fost un test al tehnologiei. A depășit recordul anterior stabilit în 1991 în Africa de Sud, când un tren de minereu de fier a tras 660 de vagoane care au egalat o lungime de aproximativ 7,19 km.

Un alt cel mai lung tren

Recordul pentru cel mai lung tren din Statele Unite ale Americii a fost un tren de 5,6 km operat de Union Pacific de la Dallas la Long Beach în 2010. A fost un test pentru a vedea dacă trenurile pot fi mai lungi prin diferite configurații de putere, în special locomotive așezate pe toată garnitura de vagoane.

Cel mai lung tren de călători a fost un tren care măsura peste un kilometru. Acesta avea 70 de vagoane operate de Compania Națională de Căi Ferate Belgiene. A fost tras de o locomotivă electrică și a mers de la Gent, Belgia la Ostend, Belgia, pe o distanță de 62,6 km, în 1991.

A fost un tren unic, realizat special pentru o organizație caritabilă belgiană de cercetare a cancerului și a fost demontat după ce a doborât recordul. Călătoria a fost transmisă la televiziunea din Belgia.

Cea mai lungă cale ferată din lume

Cea mai lungă rută de tren de marfă din lume parcurge mai mult de 12.876 km. Drumul feroviar care leagă China de Europa începe în Yiwu, China și trece prin Kazahstan, Rusia, Belarus, Polonia, Germania, Franța și se termină la Madrid, Spania. Traseul durează aproximativ 21 de zile.

Cea mai lungă rută de tren de călători fără schimbare de vagoane merge de la Moscova la Phenian, Coreea de Nord, pe calea ferată trans-siberiană și pe calea ferată de stat coreeană.

Are o distanță de 10.214 km și durează puțin sub opt zile. Cea mai lungă înregistrare a rutei trenurilor de călători pe o linie feroviară aparține și căii ferate transsiberiene. Linia de la Moscova la Vladivostok, Rusia, parcurge 9.289 km și durează aproximativ șase zile pentru a călători.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot