Amazonul este fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume, precum și cu cel mai mare bazin hidrografic. Acesta traversează cinci țări, de la locul de unde izvorăște, până unde se revarsă în Oceanul Atlantic astfel: Brazilia (62.4%), Peru (16.3%), Bolivia (12.0%), Columbia (6.3%) și Ecuador (2.1%).
Datele fluviului Amazon sunt impresionante. Acesta izvorăște din Nevado Mismi în Peru, de la o altitudine de 5.597 de metri deasupra mării. Lungimea cursului de apă are 6.440 de kilometri, iar în el se revarsă aproximativ 1.000 de râuri. Cantitatea de apă transportată nu a putut fi stabilită cu precizie, însă, potrivit ultimelor, măsurători debitul maxim ar fi de aproximativ 300.000 m3/s, iar cel minim de 70.000 – 80.000 m3/s. Totodată, statisticile arată că Amazonul ar deține între 17 și 19% din scurgerea medie a râurilor Terrei.
În anul 1971, Loren McIntyre a condus o expediție care a dus la descoperirea izvoarelor Amazonului. Astfel s-a observat că acesta pleacă din masivul muntos peruan Nevado Mismi, la 175 km de Oceanul Pacific. Pe drum acesta strânge apa și de la aproximativ 1.000 de râuri.
Marele fluviu Amazon începe propriu-zis de la confluența celor doi mari afluenți Ucayali și Maranon, care, ulterior, li se adaugă apele celui mai mare afluent de pe stânga – Rio Negro. Trebuie specificat că dintre toți afluenți fluviului, 20 au o lungime de peste 1.500 de kilometri.
Frumusețea Amazonului cu greu poate fi bătută de vreun alt fluviu de pe Terra. De exemplu, în interiorul bazinului sunt afluenți care aduc ape încărcate cu aluviuni galbene și râuri cu ape negre drenate din mlaștini. Spectacolul naturii este incredibil, iar cele două curg alături una pe lângă cealaltă fără să se amestece pe multe zeci de kilometri, așa cum se vede în imaginea de mai jos.
Amazonul și afluenții săi însumează circa 50.000 km. Astfel, foarte multe vase le traversează apele. Sunt vase de tonaj maritim până la Manaus și nave mai mici, pe 4 200 km, până la cascada Pongu de Manscriche.
Din păcate, ofensiva asupra regiunii Amazonia poate avea consecințe grave pe termen lung, în ceea ce priveşte schimbările climatice. Exploatarea resurselor naturale din zonă se face nerespectand regulile internaționale.
Foto: Wikipedia și cruiseget.com