Câți ani are cel mai bătrân copac în viață?

15.05.2018
Câți ani are cel mai bătrân copac în viață?

Tu câți ani ai? 30. Sau 45. Sau poate 90. Să ne jucăm cu imaginația. Dacă cineva ar întreba un molid din Suedia ce vârstă are și dacă acesta ar putea vorbi, ei bine, răspunsul ar fi 9560 de ani. Da, acesta este cel mai bătrân copac de pe Glob și are o poveste de-a dreptul fascinantă.

În anul 2008, un grup de cercetători a descoperit în provincia suedeză Dalarna un molid norvegian cu vârsta de 9550 de ani. Botaniștii afirmă cu certitudine că acesta este cel mai bătrân arbore de pe Terra.

Arborele, care are acum vârstă de 9560 de ani, se află într-o stare excelentă. Planta nu este afectată de paraziți și lemnul său arată extrem de bine.

„Molidul s-a dovedit a fi un supraviețuitor tenace în condițiile în care acesta trăiește și astăzi, în pofida dramaticelor schimbări climaterice derulate de-a lungul acestei perioade de timp impresionante”, a spus profesorul Leif Kulman de la Universitatea de Geografie din Umea, descoperitorul molidului.

Cum arată locul de unde izvorăște Dunărea?

Vârsta molidului, botezat Old Tjikko, a fost stabilită cu ajutorul datării cu Carbon 14 (metodă de determinare a vârstei aproximative a unui obiect organic vechi prin măsurarea conținutului de 14C) la un laborator din Miami, Statele Unite.

Trunchiul în sine nu are mai mult de câteva sute de ani, însă planta a supraviețuit datorită unui proces cunoscut sub denumirea de stratificare (atunci când o ramură intră în contact cu solul, înmugurește o nouă rădăcină). Trunchiul poate trăi doar aproximativ 600 de ani iar când acesta moare, crește altul în locul său. Această capacitate de regenerare nu a fost întâlnită și la alte specii de conifere.

Cel mai bătrân copac
Old Tjikko
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot