Câți bani există, de fapt, în lume?
Bani, bani, bani, vorbim la tot pasul despre bani, iar lucrurile materiale au căpătat o importanță aparte. Banii pun lumea în mișcare, la propriu. Și e drept, știm ce salariu încasăm la final de lună, știm cu aproximație cât valorează mașina sau casa noastră dar habar nu avem câți bani sunt, de fapt, în lume?
Întrebarea corectă nu este „Câți bani sunt în lume?” cu „Cât numerar există în lume?”. Într-un articol publicat în ianuarie 2024 pentru The Conversation, Renaud Foucart, lector în economie, a estimat că există aproximativ 84 de miliarde de lire sterline în circulație în monede și bancnote britanice. În SUA, suma echivalentă era de 2.236 de miliarde de dolari americani, în UE erau 1.578 de miliarde de euro, iar în China, 9.616 miliarde de yuani.
Cu toate acestea, sumă este într-o continuă schimbare. De ce? Banii nu sunt la fel în toate țările, astfel că, pentru a obține o valoare totală, e nevoie de o conversie a tuturor monedelor în lire sterline, ceea ce oferă un total de 6.113 miliarde de lire doar pe cele mai importante trei piețe. Totuși, această sumă se poate modifica rapid.
Banca Reglementărilor Internaționale a estimat suma totală la 8.275.000.000.000 de dolari, sau 8,28 trilioane de dolari SUA, în 20 de țări majore plus zona euro în 2021. Dacă am pune toate țările de pe Glob, probabil că suma depășete cu ușurință 80 de trilioane de dolari SUA.
Aurul, criptomonedele sau investițiile financiare?
Dar există un nivel și mai extins al banilor: incluzând criptomonedele, aurul, investițiile în produse financiare complexe precum derivatele, suma totală ar ajunge la cvadrilioane. Derivatele, de exemplu, sunt estimate între 544 de trilioane și 1,2 cvadrilioane de dolari, depășind cu mult valoarea tuturor piețelor de acțiuni la un loc.
Ce nu poti să cumperi cu bani?
Timpul nu poate fi cumpărat cu bani. Indiferent cât de generos este contul tău, nu poți să întorci timpul. Timpul este gratuit pentru toată lumea, dar nimeni nu-l poate deține. Orice magnat poate oricând să obțină mai mulți bani, niciodată mai mult timp. Și, de multe ori, timpul este mai valoros decât banii. În ciuda tuturor progreselor științifice și medicale, până acum nu există nicio modalitate practică de prelungi viața. Din păcate, nicio sumă de bani nu poate da ceasurile înapoi. Trebuie să ne bucurăm de viață, să fim recunoscători pentru ceea ce avem.
Dragostea. Oricât de ciudat ar părea, banii nu pot cumpăra dragoste. Un lucru amuzant este acela că unei persoane cu mulți bani îi va fi mai greu să-și găsească dragostea. De ce? Pentru că toată lumea dorește să se asocieze cu o persoană bogată și este greu să faci diferența între oamenii care te iubesc pentru ceea ce ești și cei care iubesc pentru ceea ce ai.
Fericire. Da, e clar, fericirea nu se poate cumpăra cu bani. Indiferent cât de mulți bani ai avea, dacă nu ești recunoscător pentru ceea ce ai nu vei învăța să devii fericit și nu vei fi niciodată nemulțumit. Totuși, o avere considerabilă nu vine la pachet cu nefericirea. Iar fericirea, diferă de la un individ la altul.
Foto: DepositPhotos.com