Câți bani încasează un medic de familie pentru fiecare pacient în parte?
Fiecare persoană cu domiciliul în România ar trebui să fie înscrisă la un medic de familie. Cu cât un medic are înscrise mai multe persoane, cu atât obține mai mulți bani de la CAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate). Totuși, cât obține un doctor pentru fiecare pacient pe care-l are înregistrat?
Cât încasează un medic de familie?
Fiecare medic de familie are un număr de pacienți înscriși. Cu cât numărul pacienților este mai mare, cu atât sunt semne că medicul cu pricina este mai bun și, evident, mai solicitat. Tuturor persoanelor aflate în evidenţele medicilor de familie le corespunde un anumit punctaj. Valoarea garantată a punctului ”per capita” este de 8.95 lei.
Cel mai bine cotaţi sunt copiii între 0 şi 3 ani şi persoanele de peste 60 de ani, care primesc 11,2 puncte. Persoanele cu vârste cuprinse între 4 şi 59 de ani primesc 7,2 puncte. Punctele se înmulţesc cu 8,95 lei, cât reprezintă valoarea unui punct în primul trimestru al anului 2022, conform casan.ro.
Cu alte cuvinte, dacă un medic are în anul 2022 1.000 de pacienţi înscrişi şi toţi sunt cu vârsta între 4 şi 59 de ani, primeşte pentru ei 8.950 de lei pe lună fără să facă nici o consultaţie. Restul banilor sunt încasați de medici pentru serviciile prestate. Pentru supravegherea, de două ori pe lună, a sugarilor, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv, sunt prevăzute două consultaţii pentru fiecare lună, care se calculează la 5,5 puncte x 3,55 de lei, adică 19,52 de lei.
„Referitor la plata unui medic de familie pentru un pacient din listă fără să facă nicio consultație facem următoarele precizări: Modalitățile de plată în asistența medicală primară sunt: plata ‘per capita’ prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncta pentru unele servicii medicale prevăzute de Ordinul MS/CNAS nr.397/836/2018. Suma cuvenită prin plată ‘per capita’ se calculează prin înmulțirea numărului de puncte rezultat în raport cu numărul și structura pe grupe de vârstă a persoanelor asigurate înscrise în lista medicului de familie”, a spus președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Valentin Florin Ciocan pentru gazetaoltului.ro.
Din banii încasați de la CAS, medicii de familie îşi plătesc toate cheltuielile cabinetului: salariile asistentelor, al femeii de serviciu, impozitele la stat, utilităţile, chiria.
Un medic din Olt, record de pacienți
Un doctor din județul Olt este „șeful la pacienți”. Conform reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt medicul de familie are nici mai mult nici mai puțin de 3.519 de pacienți. Dintre aceștia, 3.267 sunt asigurați. Legea asistenței primare prevede numai un număr minim de pacienți arondați unui medic, dar nu și unul maxim. De exemplu, un medic este obligat să aibă minim 800 de pacienți în mediul urban și 450 în mediul rural, scrie gazetaoltului.ro.