Câți frați a avut Nicolae Ceaușescu și ce s-a întâmplat cu ei?
Primele detalii oficiale despre familia lui Nicolae Ceaușescu au apărut după 1989, atunci când apropiați ai familiei au mărturisit despre bețiile lui Andruță, tatăl fostului lider comunist, și despre cât de des o bătea pe soția sa Alexandrina și pe copii. Tot acest stres la care erau supuși i-a făcut pe fiecare dintre copii să părăsească casa părintească și să se stabilească în alt loc. Totuși, câți frați a avut Ceaușescu și ce s-a întâmplat cu ei?
Părinții lui Ceaușescu au avut 10 copii, doar nouă au supraviețuit
Prima care a plecat la București să caute de muncă a fost Niculina (născută în anul 1914). Aceasta a fost prima care a intrat ucenic la cizmărie, iar în anul 1930 l-a adus la București, la același patron, și pe Nicolae. Niculina a murit în 1990, la câteva luni după celebrul său frate.
Următorul născut în familia Ceaușeștilor a fost Marin. Acesta a lucrat și el la București, alături de Niculina și de Nicolae, apoi a terminat Academia de Științe Economice, după care a condus timp de mai mulți ani Agenția Economică a României de la Viena, oraș unde și-a găsit și sfârșitul, în anul 1989.
Cel mai iubit dintre copii a fost Nicolae Ceaușescu. Născut la 26 ianuarie 1918, în Scornicești, acesta a fost președintele României între anii 1965 și 1989. Acesta a murit împreună cu soția sa în decembrie 1989.
Maria Ceaușescu (născută în 1920) a lucrat la fabrica Electromagnetica și, datorită numelui, a fost numită șef de secție. Ulterior, aceasta s-a numit Maria Agachi.
În anul 1922 s-a născut Florea Ceaușescu. Acesta a fost ziaristul familiei, începându-și cariera în anul 1944 după ce au venit comuniștii la putere. A lucrat mai întâi la ziarul de partid Steagul Roșu, iar mai târziu la cotidianul Scânteia. Uneori era confundat cu fratele său, Nicolae, deoarece îi semăna foarte bine.
Pe cel de-al șaselea său copil Andruță Ceaușescu l-a înregistrat la primărie în anul 1924 cu același nume ca al fratelui mai mare și, pentru a nu crea confuzie, i-a zis Nicolae Andruță Ceaușescu. Acesta a lucrat o perioadă ca șef de cadre la Ministerul de Interne, iar ulterior a condus Școala de ofițeri de Securitate de la Băneasa. La Revoluție a fost arestat chiar de unul dintre cei pregătiți de el, Aurel Ceciu. Nicolae Andruță Ceaușescu a murit pe 14 decembrie 2000.
Cel mai mare în grad din familia Ceaușescu a fost Ilie (născut în 1926), care, la vârsta de 51 de ani, a devenit General de Armată. De asemenea, el a ocupat și funcția de secretar adjunct al Consiliului Politic Superior al Armatei. Ilie Ceaușescu a murit în anul 2002, la vârsta de 76 de ani.
Sora fostului lider comunist, Elena Ceaușescu (1928-2001), după căsătorie Bărbulescu, a fost profesoară de istorie la Liceul din Scornicești. Datorită legăturilor familiale cu președintele României, aceasta a avansat foarte repede, ajungând inspector școlar în județul Olt.
Mezinul celebrei familii din Scornicești a fost Ion Ceaușescu (1932-2020). Acesta a urmat cursurile Școlii Medii de Energie Electrică de la Moscova, iar la București a absolvit Facultatea de Agronomie, obținând diploma de inginer agronom. În timpul Revoluției din 1989, Ion Ceaușescu și familia sa au fost reținuți de Armată, însă au fost eliberați la scurt timp. Ulterior, el a înființat o firmă și a scris cărți de horticultură. El a fost căsătorit cu Maria Ienciu, cu care a avut un băiat, Nicolae.
În familia Ceaușescu au fost 18 nepoți: 11 fete și 7 băieți. Cei mai cunoscuți dintre aceștia au fost Mihaela Moraru (fiica lui Marin Ceaușescu) și Emil Bărbulescu (fiul Elenei Bărbulescu, născut în 1958).
Foto: Playtech.ro