România este un stat membru UE din 2007 și NATO din 2004. Acest lucru face să fim o țară protejată militar. La rândul său, România este obligată să participe la misiunile operative din cadrul Alianței. Câți soldați străini se află în țara noastră, în contextul războiului din Ucraina?
Din punct de vedere al conflictelor, România se află atât în mod direct, cât și indirect în război. În mod indirect pentru că participă la misiuni externe ale alianței NATO și în mod direct pentru că participă în războaiele de protecție din țările Irak sau Afghanistan. De la aderarea țării noastre în NATO până în prezent, nu a mai existat un conflict atât de aproape de graniță.
Războiul pornit ilegal de Rusia împotriva Ucrainei i-a făcut pe liderii Alianței Atlanticului de Nord să își unească puterile pentru a sprijini statul vecin. Importanța țărilor s-a modificat, astfel că Flancul de Est al Alianței a devenit mai important ca niciodată.
Flancul Estic este format din următoarele state: Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Acestea reprezintă ultimul zid de pază între ideile imperialiste ale Rusiei și cele democratice ale Europei.
După Polonia, România este a doua putere militară din regiune și cea care sprijină într-un mod important Ucraina. Din această cauză, mai multe unități militare din țările NATO au mutat pe termen nedeterminat soldați în România.
În prezent sunt staționați peste 5.000 de militari străini în baza NATO de la Mihail Kogălniceanu. Aceștia provin din țări precum Franța, Belgia, Luxemburg, Olanda, Macedonia, Polonia, Portugalia, Italia și SUA.
În ultimii ani, România s-a dezvoltat din punct de vedere militar. Astfel că, armata română este a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a din NATO. La nivel european, Italia a depășit Germania, reprezentând a doua putere militară a Uniunii Europene, după Franța.
Podiumul clasamentului mondial militar rămâne neschimbat în plin conflict, primele trei locuri fiind ocupate de Statele Unite, Rusia și China.
Foto: Depositphotos.com