Ce a scris Jacques-Yves Cousteau despre Delta Dunării?

21.06.2021
Ce a scris Jacques-Yves Cousteau despre Delta Dunării?

Jacques-Yves Cousteau a vizitat România de mai multe ori, de-a lungul vieții, însă călătoria din anul 1991, din Delta Dunării, a fost una fascinantă, care a rămas în istorie. Acesta a fost unul dintre cei mai mari exploratori subacvatici din lume și a venit în țara noastră pentru a vedea viața sălbatică din Deltă.

Ce părere a avut Jacques-Yves Cousteau despre Delta Dunării?

Jacques-Yves Cousteau avea 80 de ani în anul 1991, când a decis să vadă Delta Dunării. Era luna martie când natura începea să revină la viață, iar păsările deveneau tot mai active. Deși pare greu de crezut ca un explorator precum Jacques Cousteau să mai fie impresionat de ceva, după ce a văzut Antarctica, jungla Amazonului și s-a scufundat în Marea Roșie, acesta a avut numai cuvinte de laudă despre Delta Dunării.

Este greu de crezut că mai există aşa ceva în Europa, a afirmat la acea vreme Jacques-Yves Cousteau.

Jacques-Yves Cousteau

Povestea aventurii lui Cousteau în Delta Dunării a fost povestită de ghidul român al acestuia, Radu Anton Roman. Totodată acesta a trebuit să aprovizioneze vasul, cu care se pleca în expediție, cu mâncăruri fine, legume și fructe, care cu greu se găseau în România, la acea vreme.

Nimeni nu știa ce este aia „apă plată”

Radu Anton Roman a publicat în 2001 lista cu provizii, pe care Cousteau o dorea pe vasul său, pentru el și coechipierii săi. Pentru a face rost de toate lucrurile dorite de exploratorul francez, Roman a luat legătura cu Victor Iancu, şeful Unităţii de Cazare şi Alimentaţie Publică din Tulcea, la vremea aceea. Când ghidul român i-a cerut apă plată, acesta a rămas uimit, fiindcă nu știa ce este aceea.

Aceasta este lista cu provizii dorită de Jacques-Yves Cousteau și publicată de Radu Anton Roman: benzină pentru bărci, 400 de litri, ulei de amestec Castrol, naval neapărat, 20 de litri, 500 de pâini, 1.800 de litri de apă minerală, plată, vin roşu, St. Emilion şi Margaux de preferinţă, 50 de kg de carne de viţel şi de pui, brânză, numai Camembert, 20 de kg de cartofi, orez, cu bob lung, ceapă, dovlecei şi roşii, păstrăv şi somon congelat, pepene galben şi struguri, mere, varză dulce, conopidă, ţelină, praz, vinete şi castraveţi, ouă proaspete, unt şi smântână, lapte la cutie, creveţi şi languste, ananas, banane şi mandarine, salată verde, salamuri italieneşti, şunci englezeşti şi iberice, fileuri de ton, pateuri franţuzeşti, gemuri şi dulceţuri austriece, ulei de măsline, şi de sâmburi de strugure! Şi porumb cu bobul de lapte.

Cât timp a durat călătoria Jacques-Yves Cousteau a fost impresionat de natura sălbatică și de modul cum își duc viața oamenii care trăiesc în zona Deltei Dunării. A observat regiuni unde doar păsările sunt stăpâne, a dormit la lipoveni, a vizitat bisericile acestora și s-a rugat împreună cu ei pentru cei trecuți la cele sfinte.

În timpul expediţiei, au ajuns şi la cimitirul de bărci de lângă lacul Matiţa de la Mila 23. Sute de lotci răsturnate stăteau arse de soare şi bătute de vânt. Ele aparţinuseră unor pescari lipoveni care muriseră. Roman şi-a dezvelit capul. Văzând asta, şi Comandantul şi-a scos, din respect, boneta de pe cap, apoi a întrebat care este povestea bărcilor, unele pe jumătate putrezite, altele parcă urcate pe mal de curând. I s-a spus că este tradiţia ca ambarcaţiunile pescarilor care au murit să nu mai umble pe apă, ci să fie duse şi urcate pe promontoriu, unde să putrezească de la sine, potrivit Adevarul.ro.

Petre Roman a venit să îl vadă pe Cousteau

În anul 1991, Petre Roman era prim-ministrul României și a venit în Delta Dunării să îl vadă pe Jacques-Yves Cousteau. Cei doi se cunoșteau din trecut, având un prieten comun, Francois Mitterand. Radu Anton Roman a povestit în cartea sa că Jacques Cousteau și premierul României, de la acea vreme, au luat masa împreună și au povestit vrute și nevrute.

Trebuie specificat că în acea zi bucătarul șef a servit un meniu extravagant: salată de homar cu fructe tropicale, doradă în sos de foie gras, cocoş normand umplut cu migdale şi orez parfumat, struguri muraţi în zeamă de lămâie şi miere de tei alb, omletă norvegiană cu miezul de îngheţată din orhidee şi turkestan, flambată în rom jamaican.

După călătoria din 1991 din țara noastră, Jacques-Yves Cousteau a realizat un film de televiziune consacrat Dunării și deltei sale, în patru episoade. Scenariul a fost scris de Francine Cousteau, Ion Cepleanu, Anne-Marie Roth și Radu Anton Roman, cu consultanța științifică a lui Adrian Gagea, Petre Bănărescu, Alexandru Marinescu, Traian Gomoiu, Victor Petrescu, Alexandru Bologa și alții.

Cine a fost Jacques-Yves Cousteau?

Jacques-Yves Cousteau s-a născut pe 11 Iunie 1910, în Montalon, Aquitaine, Franța, și a murit pe 25 iunie 1997, la Paris. În decursul vieții, acesta a fost a fost ofițer francez de marină, explorator al vieții subacvatice în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme și inventator de aparate submarine.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot