În fiecare moment din viaţa noastră, emoțiile sunt prezente și au un efect important asupra deciziilor și comportamentelor proprii. De-a lungul timpului, cercetătorii din domeniul psihologiei au spus că inteligența emoțională este unul dintre ingredientele reușitei în viața personală și profesională, IQ-ul nefiind suficient pentru a obține performanță.
Spre deosebire de IQ, care este înnăscut și nu se modifică în timp, inteligența emoțională poate fi modificată și dezvoltată de-a lungul vieții încă din copilaria mică, odată cu dezvoltarea limbajului și a abilităților sociale.
Unele dintre cele mai importante cercetări din domeniul științelor neurocognitive, din ultimii ani, sunt centrate pe dezvoltarea creierului. Acestea au demonstrat că unele modificări în structura creierului se produc în a doua decadă a vieții.
Partea din creier care ajunge la maturitate cel mai târziu este reprezentată de cortexul prefrontal, regiunea localizată în spatele frunții. Un cortex prefrontal matur este responsabil pentru: deciziile bune, controlul impulsurilor, rezolvarea de probleme complexe, stabilirea de obiective, organizarea și planificarea activităților și alte abilități cognitive esențiale pentru adulți.
Părinții care conștientizează și își înțeleg propriile emoții pot crește un copil inteligent emoțional. Dezvoltarea emoțională a copilului este necesară încă din primele zile de viață. El comunică nevoile fizice sau emoționale prin plâns.
Deși tendința părinților este de a crede că acest plâns este un moft, acestea sunt nevoi primare, esențiale și el transmite că are nevoie de a fi schimbat, hrănit ori pur și simplu nevoie de a fi ținut în brațe, nevoie de afecțiune. În acele momente sistemul lor nervos începe să pună bazele auto-liniştirii de mai târziu, ceea ce înseamnă că sistemul nervos şi creierul copilului nu se dezvoltă adecvat decât dacă sunt ţinuţi în braţe şi liniştiţi atunci când sunt supăraţi.
În copilaria timpurie se vorbește despre înțelegerea emoțiilor, exprimarea emoțională și autoreglarea emoțională. Părinții pot încuraja copilul să vorbească despre ce simte: „mă simt trist“, „acum sunt furios“, „am fost surprins când…”.
După ce el își poate identifica emoțiile și le conștientizează se poate lucra la empatie și înțelegerea celorlalți. Pe măsură ce copilul își recunoaște propriile emoții le va cunoaște mai bine și pe ale celorlalți și de aici se dezvoltă empatia. De-a lungul vieții este la fel de importantă în relația cu ceilalţi, ca aptitudine socială pozitivă.
O persoană cu inteligență emoțională reușește să își identifice emoțiile și semnele care le preced, comunică mai bine ce dorește, ce nevoi are, are capacitatea de a lua decizii și nu în ultimul rând manifestă empatie în raport cu ceilalți.
Pentru ai ajuta pe copii să înțeleagă mai bine emoțiile sunt puse la dispoziție o multitudine de activități cum ar fi jocurile prin care cei mici percep lumea din jurul lor, caută răspunsuri și găsesc soluții.
O altă modalitate este urmărirea unor filme potrivite. Unul dintre acestea este „Întors pe Dos” și se concentrează pe povestea micuței Riley, și pe modul în care emoțiile din mintea ei, Bucuria, Furia, Dezgustul, Frica și Tristețea, încearcă să o ghideze pe aceasta în viață.
„Regatul de gheață” prezintă povestea fetiței care are puteri magice care pot fi dăunătoare celor din jur dacă nu își controlează teama. Acest lucru s-a întâmplat cu sora ei, rănind-o cu o rază de gheață. Spre finalul poveștii, copiilor le este transmis faptul că iubirea și empatia pot apropia oamenii și le sparge orice barieră dintre ei.
Cărțile și poveștile le pot explica copiilor pe înțelesul lor numeroasele emoții pe care le simt. „Ai umplut găletușa azi” scrisă de Carol McCloud ne învață că toți oamenii au câte o găletușă invizibilă plină cu gânduri și sentimente bune. Când această găletușă este plină, oamenii se simt fericiți, când este goală ei sunt triști. De asemenea, ei învață că umplând găletușa altora se umple și găletușa proprie. Alte cărți recomandate sunt „Mă simt trist”, „Mi-e frică” sau „De ce vă certați, Matei?”, carte din care cei mici învață să-și gestioneze singuri conflictele apărute, să lege și să păstreze prietenii.
Așadar, inteligența emoțională o putem dezvolta prin lucruri simple care binedispun, ne fac fericiți și dau o stare de bine, astfel transmitem emoții pozitive și copiilor și le ajutăm cortexul prefrontal să se maturizeze.
Foto: Pexels.com