În ultima perioadă, tot mai mulți oameni încearcă să consume alimente sărace în carbohidrați, fiindcă sunt asociate cu obezitatea, diabetul de tip 2 precum și alte boli. Trebuie precizat, însă, că există mai multe produse bogate în fibre și nutrienți care sunt sănătoase și fac bine organismului uman.
Specialiștii în sănătate au atras atenția că produsele procesate, bogate în cereale rafinate și zahăr, nu au foarte multe vitamine și minerale, astfel că aduc un aport benefic foarte mic pentru corpul uman. Cu toate acestea, unele dintre alimentele bogate în carbohidrați sunt sănătoase.
1. Quinoa. Aceasta este o sămânță care conține 70% carbohidrați. Specialiștii nutriționiști au clasificat-o ca o pseudocereală, fiind o sămânță care este preparată și consumată ca o cereală. Potrivit studiilor, Quinoa conține minerale și compuși vegetali foarte sănătoși pentru organismul uman, în special pentru gestionarea zahărului din sânge.
Totodată, această sămânță ajută la funcționarea normală a sistemului cardiovascular. Pseudocereala nu conține gluten și este o alternativă pentru cei care au intoleranță la această proteină. Quinoa este bogată în fibre și proteine, ajutând astfel la gestionarea greutății și a sănătății intestinale, potrivit healthline.com.
2. Hrișca. Și aceasta este considerată o pseudocereală care conține, în varianta crudă, 75 de grame de carbohidrați. Aceasta este bogată în proteine și fibre. Potrivit cercetărilor, hrișca conține o cantitate mai mare de minerale și antioxidanți decât multe dintre cerealele existente. Medicii susțin că aceasta ajută la funcționarea inimii și reglarea glicemiei.
3. Bananele. Aceste fructe sunt apreciate de foarte mulți oameni. Specialiștii în nutriție au arătat că o banană mare conține aproximativ 31 de grame de carbohidrați, fie sub formă de amidon, fie sub formă de zaharuri. Este bine de știut că aceste fructe sunt sănătoase pentru organismul uman, deoarece sunt bogate în potasiu și vitaminele B6 și C. Medicii susțin că un consum regulat de banane ajută la scăderea tensiunii arteriale și funcționarea normală a sistemului cardiovascular.
4. Ovăz. Această cereală integrală este foarte sănătoasă pentru organismul uman, deoarece este plină de antioxidanți, vitamine și minerale. Ovăzul în variantă crudă conține 70% carbohidrați. Consumul regulat de ovăz ajută la scăderea nivelului de colesterol, precum și a nivelului de zahăr din sânge.
Alte alimente bogate în carbohidrați și sănătoase pentru organismul uman sunt: cartofii dulci, sfecla roșie, portocalele și afinele.
Foto: Depositphotos.com