Ce alimente nu trebuie să bagi niciodată în cuptorul cu microunde?
Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai folosite dispozitive electronice din lume. Persoanele care nu au timp să gătească sau le este greu să-și pregătească o masă normală apelează la mâncăruri semipreparate, pe care, de obicei, le încălzesc la microunde. Oamenii trebuie să știe că acest dispozitiv afectează apa din bucate și alimentele își pierd proprietățile benefice pentru organism sau chiar devin dăunătoare în anumite cazuri.
Ce nu trebuie să încălzești niciodată la microunde?
- Ardeii iuți nu trebuie încălziți niciodată la microunde, deoarece conțin cantități mari de capsaicină, substanță care are proprietăți inflamatorii. Această legumă poate lua chiar foc în cuptorul cu microunde și sub acțiunea undelor electromagnetice, capsaicina se transformă în fum care poate provoca arsuri și iritații pe piele imediat când este deschisă ușa la cuptor.
- Carnea congelată nu trebuie dezghețată la microunde, fiindcă va duce la înmulțirea rapidă a bacteriilor din componența ei.
- Laptele și piureurile pentru bebeluși nu trebuie băgate niciodată în cuptorul cu microunde pentru reîncălzire. Acest proces face ca produsele să își piardă din proprietățile benefice pentru organism, iar mai mult căldura este distribuită inegal, putând exista zone fierbinți și zone reci.
- Ouăle, fie ele crude sau fierte, nu trebuie băgate niciodată la microunde, fiindcă apa din componența lor se va transforma în aburi, care va exercită o presiune asupra cojii și vor exploda.
- Carnea procesată nu este indicată să fie consumată deloc, fiindcă are cantități mari de sare, grăsimi, aditivi și conservanți. Introducerea acesteia la microunde o va face să fie și mai nocivă pentru organismul uman.
- Specialiști în sănătate susțin că cerealele nu trebuie încălzite niciodată la microunde, fiindcă au în componența lor niște molecule care sunt distruse de undele electromagnetice, iar după ce ajung în organism încearcă să-și recreeze structura, folosind componente din membrana mucoasă a tractului gastro-intestinal.
- Cartofii trebuie, de asemenea, ținuți departe de microunde. fiindcă odată încălziți cresc sarcina pe pancreas și dăunează organismului.
- Fructele de pădure congelate își mențin proprietățile benefice foarte mult timp, însă dacă sunt băgate la microunde 60% dintre acestea se pierd.
- Carnea de pui poate răspândi foarte ușor salmonela dacă nu este gătită cum trebuie, iar cuptorul cu microunde nu asigură o gătire uniformă.
- Mierea în timp se zaharisește și devine vâscoasă, tocmai acest proces dovedind calitatea ei. Proprietățile benefice ale acesteia pot fi pierdute dacă se alege să fie încălzită la cuptorul cu microunde.
- Ciupercile afectează negativ sistemul digestiv dacă sunt încălzite la cuptor.
- Verdețurile își pierd gustul și proprietățile în cuptorul cu microunde. Același lucru se întâmplă și cu morcovii.
- Roșiile și sosul de roșii dacă sunt încălzite în cuptorul cu microunde vor exploda.
Foto: Pexels.com