De-a lungul timpului au fost descoperite și consemnate peste 8.7 milioane de specii diferite de animale. Mamiferele, insectele, reptilele sau păsările fac parte toate dintr-un ecosistem în care fiecare specie o influențează pe cealaltă. Se presupune că apariția animalelor pe Terra a avut loc acum 800 milioane de ani, pe când omul a evoluat “abia” acum aproximativ 2.5 milioane de ani. Cu toate acestea, omul a reușit să evolueze cel mai rapid, iar în prezent putem vorbi despre animale care vor dispărea în următorii ani chiar din cauza omenirii.
În istoria cunoscută, primele animale care au dispărut au fost dinozaurii și mamuții. Ambele specii au avut de suferit din cauza schimbărilor climatice ale naturii. Dovezile științifice indică că dispariția dinozaurilor s-a produs acum aproximativ 66 milioane de ani. Cauzele au fost schimbarea mediului de viață rezultat din erupțiile vulcanice, dar și impactul unui obiect ceresc de Pământ. Pe de altă parte, dispariția mamuților s-a petrecut acum 4.000 de ani. Motivele principale ar fi topirea calotei glaciare, solul devenind prea umed pentru ca animalele să mai mănânce vegetația.
Evoluția omului a dus specia Homo-Sapiens în fruntea lanțului trofic. Cu o înclinație covârșitoare pentru a vâna, oamenii au schimbat de mai multe ori cursul istoriei pentru mai multe specii de animale.
Prima schimbare în natură cauzată de om a fost descoperită de către specialiști în jurul anilor 1600. Aceasta s-a întâmplat în pădurile luxuriante ale insulei Mauritius. Aici, ultimul exemplar de Pasăre Dodo a murit, odata cu aceasta murind si specia. Apariția omului pe insulă a dus la distrugerea speciei într-o perioadă scurtă de doar 100 de ani. Alte specii de animale care au dispărut din cauza oamenilor au fost: Vaca de mare (1768), Pinguinii Auk (1852), Quagga (1883), Porumbeii Călători (1914), Tigrul Tasmanian (1936), Rinocerul Negru de Vest (2011)
În prezent, planeta de confruntă cu o criză climatică nemaiîntâlnită în istoria omenirii. Cele mai frecvente dovezi sunt seceta accentuată în mai multe părți ale globului, valuri de căldură care dau toate recordurile peste cap, topirea accentuată a ghețarilor, dar și creșterea nivelului mării.
Cauzele principale care au dus la aceste modificări în natură sunt legate de intervenția omului în ecosistem. Arderea combustibililor fosili, tăierea pădurilor sau creșterea animalelor într-un record absolut, duc la schimbări climatice și la creșterea temperaturilor pe pământ.
Efectele încălzirii globale nu întârzie să apară, multe milioane de oameni având de suferit, dar și animale. Se presupune că până în anul 2100 dispariția celor mai multe animale va fi un rezultat direct al încălzirii globale.
1. Broasca țestoasă
Potrivit specialiștilor, toate speciile de țestoase sunt îndreptate către dispariție. Principalele motive sunt: poluarea oceanelor, schimbarea climatică, pescuitor excesiv sau braconajul.
2. Albinele
Albina este principalul aliat al omului pentru supraviețuire. Prin polenizarea plantelor, un procent semnificativ din mâncarea zilnică se datorează albinelor. Îngrijorarea pentru albine este datorată nivelului ridicat de substanțe chimice utilizate în culturile oamenilor.
3. Urșii polari
Se presupune că la nivel mondial mai există aproximativ 36.000 de exemplare. Topirea ghețarilor de la poli sunt principalele motive care duc la dispariția urșilor polari. Hrana acestora este bazată pe carnea de focă.
Tigrii și Gheparzii sunt listate ca specii pe cale de dispariție. La nivel mondial, populația tigrilor numără sub 4.000 de exemplare, iar numărul gheparzilor este puțin peste 7.000. În prezent, mai multe subspecii de tigri au dispărut, printre care Tigrul din Bali, Tigrul din Java și Tigrul Caspic. Acestea sunt vânate, in principal, de către oameni.
5. Delfinii
Din cele 36 de subspecii de delfini, 34 sunt considerate pe cale de dispariție. La fel ca în cazul țestoaselor, dispariția delfinilor este dată de pescuitul excesiv sau poluarea apei.
Foto: Depositphotos.com