În anul 2018, Vladimir Putin îngrozea lumea cu un anunț ce abia astăzi pare și mai înspăimântător: „Deținem o armă de neoprit”. Anunțul era făcut în cadrul unui eveniment în care principala temă de discuție erau armele nucleare. Președintele Rusiei se referea la RS-28 Sarmat, o armă pe care generalii NATO o numesc SS-X-30 Satan 2.
Încă din 2009, Rusia a lucrat la dezvoltarea și perfecționarea RS-28 Sarmat. Conform președintelui rus este vorba despre o „rachetă de croazieră globală” cu propulsie nucleară „de neoprit”, care are o rază de acțiune „practic nelimitată”.
„Rusia a rămas și rămâne cea mai mare putere nucleară. Nu uitați, nimeni nu a vrut cu adevărat să vorbească cu noi. Nimeni nu ne-a ascultat”, afirma cu mândrie Putin la vremea respectivă.
Ba mai mult, Moscova se lăuda că noua armă poate sustrage scutul de apărare al Statelor Unite ale Americii și este capabilă să distrugă o zonă de dimensiunea Angliei și Țării Galilor, a Franței (are o suprafață de 543.940 km²) sau a statului Texas.
„Motoarele Sarmat ridică rapid racheta în zona de siguranță și o fac invulnerabilă pentru apărarea antirachetă până când atinge traiectoria principală de zbor”, se spune într-un raport TASS. Se pare că racheta poate zbura pe „rută imprevizibilă” ocolind sistemele de apărare antirachetă, spun designerii săi.
Arma are o greutate de 208 tone și este „cea mai mare fiară” din arsenalul nuclear modernizat al lui Vladimir Putin. Arma era programată să intre în funcțiune în finalul anului 2022, lucru care încă nu s-a întâmplat.
David Wright, un fizician și expert în rachete la Uniunea Oamenilor de Știință Preocupați, a declarat pentru Business Insider că ideea unei rachete de croazieră „de neoprit” care să facă înconjurul lumii fără să fie detectată este „ficțiune”, deoarece s-ar încălzi într-un grad extrem.
„Știm că dezvoltă niște sisteme noi cu o rază de acțiune mai mare și o sarcină utilă mai mare”, a completat Wright.
Statele cunoscute că au detonat experimental, sau nu, asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franța, China, India, Israel și Pakistan.
Aceste țări sunt declarate puteri nucleare (împreună cu Rusia, moștenind armamentele Uniunii Sovietice). Totodată, alte state pot deține arme nucleare. Acestea fie nu au recunoscut acest lucru în public, fie altele recunosc posesia lor neverificată, așa cum este cazul Coreei de Nord.
Foto: mirror.co.uk