Mâncarea este esențială pentru supraviețuirea omului. O persoană poate supraviețui aproximativ 50 de zile fără niciun pic de mâncare, dacă se hidratează cum trebuie. În acest moment pe Pământ sunt peste 7 miliarde de oameni, iar hrănirea lor a devenit o adevărată problemă. Nici în anii care vor urma, lucrurile nu vor sta mai bine.
Războiul din Ucraina a evidențiat încă o dată cât de interconectate sunt țările între ele în ceea ce privește hrana oamenilor. Conflictul a dus la imposibilitatea de a exporta în totalitate cerealele ucrainene, ducând la adevărate probleme alimentare în anumite zone ale lumii.
Schimbările climatice reprezintă o altă problemă a omenirii. Din cauza vremii care s-a tot schimbat în ultimii ani multe culturi au fost abandonate, iar oamenii au trebuit să se reorienteze. Potrivit oamenilor de știință, 90% dintre calorii provin de la doar 15 culturi, astfel că trebuie căutate alternative viabile.
Ştim că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populaţii şi aici putem găsi câteva dintre soluţiile pentru aceste provocări globale ale viitorului, a afirmat cercetătorul Sam Pirinon, potrivit bbc.com.
Așadar, diversitatea alimentelor va ajuta la obținerea caloriilor de care o persoană are nevoie. Potrivit datelor oficiale, în lume, există peste 7.000 de plante comestibile, însă doar 417 dintre ele sunt cultivate la scară industrială și utilizate pentru a hrăni lumea.
Printre plantele care pot fi consumate în viitor se numără și un copac mic care crește din Insulele Pacificului până în Filipine. Acesta se numește Pandanus (Pandanus tectorius) și poate rezista la condiții meteo vitrege. Frunzele acestui arbore sunt folosite pentru a aroma mâncarea în multe țări din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele, care se aseamănă cu ananasul, pot fi consumate fie crude, fie gătite în diferite moduri.
Fasolea este foarte apreciată de foarte mulți oameni pentru proprietățile benefice pentru organismul uman. Specialiștii în domeniu susțin că în lume există în jur de 20.000 de legume, însă doar o mică parte dintre ele sunt folosite în alimentație. Fasolea morama (Tylosema esculentum) este consumată intens în unele țări din Africa, fiindcă este ușor de cultivat și rezistă la secetă.
O altă variantă pentru alimentația viitorului o reprezintă cerealele din ierburi, precum cea numită Fonio (Digitaria exilis). Această plantă crește tot pe continentul african și din ea se pot face diferite băuturi și terciuri.
Totodată, în anumite zone ale lumii crește o plantă numită Enset. Aceasta este o rudă apropiată a bananei, fapt pentru care se și numește în rândul oamenilor „banana falsă”. Din păcate, fructul nu este comestibil, însă tulpinile și rădăcinile pot fi măcinate și utilizate pentru a face terci și pâine.
Așadar, lumea este într-o continuă schimbare, iar mâncarea viitorului ar putea arăta cu totul altfel față de cea din prezent.
Foto: Wikipedia.org