Ce au de împărțit Qatar și Arabia Saudită?

de: Sorin Florea
17 11. 2022
Qatar si Arabia Saudita
Ce au de impartit Qatar si Arabia Saudita?

Qatar este considerată cea mai bogată țară din lume dar, cu toate acestea, nu are relații bune cu vecinii săi. Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au anunțat că întrerup orice legături diplomatice cu Qatar. Dar care este motivul? De ce există atât de multă tensiune între aceste țări?

De ce nu se înțelege Qatar cu Arabia Saudită?

Arabia Saudită a suspendat în anul 2017 toate călătoriile aeriene, terestre și maritime, pe perioadă nedeterminată, către Qatar. Decizia a venit ca urmare a faptului că autoritățile din Qatar au fost acuzate la nivel internațional că sprijină grupuri islamiste radicale precum Frăția Musulmană și ISIS. De atunci, Libia, Yemenul și Maldivele s-au alăturat și ele boicotului diplomatic.

Cu toate că este una dintre cele mai bogate țări din lume, dacă nu chiar cea mai bogată potrivit unor statistici, Qatar se bazează în dezvoltarea societății pe relația cu vecinii săi, în special cu Arabia Saudită de unde importă cea mai mare parte a alimentelor. Populația din capitala țării, Doha, a simțit deja penuria acestora și a făcut stocuri pentru vremuri grele.

Multe nave care transportă mâncare la Doha opresc prima dată în cele mai mari orașe din Emiratele Arabe Unite, Dubai și Abu Dhabi, astfel că foarte multe camioane cu alimente sunt blocate la granița de intrare în Qatar.

Tensiunile au escaladat după ce emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, a fost citat lăudând Israelul și Iranul, cei mai mari adversari ai Arabiei Saudite în regiune. Informația a fost negată de autoritățile din Qatar considerând că este falsă, însă liderii din Arabia Saudită nu au convinși. Lucrurile s-au agravat și mai mult după ce șeicul Tamim l-a sunat pe președintele iranian Hassan Rouhani pentru a-l felicita pentru realegerea sa în funcție.

Qatar, ajutată de Statele Unite ale Americii

Tensiunea din zonă este considerată de specialiști drept cea mai mare criză diplomatică de la Războiul din Golf, din 1991. Qatar găzduiește cartierul general al Comandamentului Central al Statelor Unite ale Americii, care gestionează toate operațiunile militare din Afganistan și Orientul Mijlociu. De aici se iau deciziile cele mai importante pentru lupta împotriva ISIS. În total, în Qatar există aproximativ 11.000 de militari americani, potrivit vox.com.

Așadar, situația este una complicată, fiindcă deși pe teritoriul Qatarului sunt baze militare americane care luptă în regiune împotriva grupării ISIS, autoritățile qatareze au o oarecare afinitate pentru mișcările extremiste.

Foto: vox.com