Conform healthychildren.org, la aproximativ 18 săptămâni de sarcină, copilul nenăscut va începe să audă sunete în corpul mamei, cum ar fi bătăile inimii acesteia.
Din al treilea trimestru de sarcină, bebelușii încep să audă sunete din afara corpului mamei, cum ar fi vocea ei. Aceștia nu înțeleg cuvinte sau sunete individuale, pentru că percep totul înfundat. Fiind înconjurați de lichid în uter, micuții aud sunte asemanatoare cu cele pe care le auzim noi când suntem sub apă.
„Până la naștere, vor putea auzi aproximativ la același nivel ca un adult. Deși bebelușii nu pot percepe sunetele clare „ei sunt capabili să înțeleagă prozodia limbajului. Acesta este ritmul și melodia vocii mamei și este o parte foarte importantă a dezvoltării limbajului”, explică Dr. Danielle Matthews, expert în vorbire și limbaj.
Aceasta adaugă: „Copiii aud sunete de vorbire în uter, iar acestea încep să fie procesate în partea stângă a creierului. Aceasta este zona de limbaj a creierului pe care o folosim atunci când vorbim”
Dr. Danielle concluzionează: „Semnalul acela de vorbire se va schimba complet când se vor naște – în loc să sune ca sub apă, vor auzi detaliile clare ale vorbirii. Dar ei vor putea în continuare să-l potrivească cu sunetele pe care le-au auzit în pântece”.
Există o mulțime de moduri minunate în care mamele pot comunica cu bebelușul din burtica lor, de la cantat pană la atingeri ritmtice. Chiar și vorbirea la telefon sau conversația cu un prieten va fi percepută de către făt. De aceea, din momentul în care se nasc, bebelușii preferă sunetul vocii mamei lor decât unul pe care nu l-au auzit niciodată, notează bbc.co.uk.
„Termenul de „culoare” a zgomotului este folosit pentru a descrie puterea și frecvența unui zgomot pe spectrul de putere”, explică Shelby Harris, psiholog clinician specializat în medicina comportamentală a somnului pentru TODAY.com.
Zgomotele alb, roz și maro sunt tipuri de zgomot cu cantități diferite de energie și frecvențe diferite.
Zgomotul alb este adesea folosit pentru a masca alte sunete din mediul înconjurător, iar mulți oameni susțin că îi ajută să le adoarmă creierul. De asemenea, este folosit pentru a calma bebelușii, deoarece se spune că imită sunetul lichidului amniotic din uter, a raportat TODAY.com. Si huckleberrycare.com susține că zgomotul alb imită sunetele din uter, cum ar fi bătăile inimii și zgomotele digestive și creează un mediu liniștitor, confortabil și familiar în care bebelușii se simt protejați și calmi.
Se numește zgomot alb deoarece este analog cu lumina albă, care este un amestec de toate lungimile de undă ale luminii. Poate suna ca zumzetul continuu al unui ventilator, al unui uscător de păr sau al unui aspirator.
Zgomotul maro, numit și zgomot roșu, este mai intens, la frecvențe mai joase, ceea ce produce un sunet profund și zgomotos, spune Harris.
Poate suna ca ploi abundente sau vânt sau valuri care se prăbușesc pe țărm. Zgomotul maro tinde să aibă o variație mai naturală decât celelalte tipuri, poate masca zgomotele de fundal si mulți il gasesc util in a-i ajuta sa cada intr-un somn profund, să le reducă stresul și anxietatea și chiar sa le îmbunătățescă concentrarea.
Zgomotul roz este un amestec de zgomot alb și zgomot maro. Are o înălțime mai mică decât zgomotul alb, dar nu are sunetul profund de zgomot maro. Zgomotul roz este adesea descris ca fiind mai blând, mai silențios și mai plat, notează experții.
La fel ca și celelalte culori, zgomotul roz poate filtra sunetele perturbatoare din fundal, poate calma și ajută la odihnă.
„Zgomotul colorat, în special zgomotul alb, poate fi benefic pentru somn datorită capacității sale de a masca sunetele perturbatoare și de a promova un sentiment de calm și relaxare”, spune Harris. Cu toate acestea, aceste zgomote nu sunt pentru toată lumea, pot devein iritante sau perturba calitatea somnului .
Studiile sunt inca insuficiente pentru a demonstra legatura dintre zgomotul colorat si odihna, dar ele devin mai numeroase si mai detaliate.
„Este important să păstrați sunetele de somn la un volum mai mic, deoarece sunetele prea puternice vă pot împiedica să adormiți”, spune Harris. În general, este sigur să asculți aceste zgomote pentru o perioadă prelungită de timp, atâta timp cât volumul nu atinge niveluri care pot dăuna urechilor
Culoarea zgomotului care este cea mai bună pentru somn depinde de individ și de preferințele acestuia, notează experții. Este recomandat ca sunetele sa fie testate la nivel personal si sa fie însoțite de alte tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau meditația, adaugă Harris.
Foto: Depositphotos.com