Ce bugete de apărare au cele mai puternice state din lume? Pe ce loc e Rusia?

24.02.2022
Ce bugete de apărare au cele mai puternice state din lume? Pe ce loc e Rusia?

Armata este de mulți specialiști considerat a fi cel mai important sector al unei națiuni. În caz de agresiune externă, aceasta este cea care luptă pentru a asigura integritatea și suveranitatea teritoriului. Fiecare țară din lume are câte un buget alocat modernizării și dezvoltării propriei armate, însă sunt și câteva care nu au propriile forțe militare.

Sumele de bani alocate țin de cât de dezvoltată este societatea, iar unele state au bugete imense precum SUA și Rusia, în timp ce altele precum țara noastră au bugete mult mai mici. Securitatea națională este privită ca o datorie guvernamentală, inclusiv securitatea cetățenilor, a economiei și a instituțiilor țării.

În anul 2020, totalul cheltuielilor militare mondiale a fost de aproximativ 1,981 trilioane de dolari. Dimensiunea armatei variază semnificativ în funcție de țară, corelând de obicei cu dimensiunea și nevoile fiecărui stat.

Bugetele militare ale celor mai puternice state din lume

China, India și Statele Unite ale Americii au cele mai mari bugete militare din lume. Multe națiuni au serviciul militar obligatoriu. SUA au cele mai mari cheltuieli militare de pe glob. Acestea includ toate activitățile Departamentului de Apărare, cheltuielile de război, armele nucleare, asistența militară internațională și alte cheltuieli legate de Pentagon. În anul 2020, Statele Unite ale Americii au cheltuit 778 de miliarde de dolari pe cheltuieli militare, mai mult decât următoarele nouă țări adunate la un loc, potrivit worldpopulationreview.com.

Cele 10 țări cu cele mai mari cheltuieli militare sunt:

  1. Statele Unite ale Americii (778 miliarde de dolari)
  2. China (aproximativ 252 miliarde de dolari)
  3. India (72.9 miliarde de dolari)
  4. Rusia (61.7 miliarde de dolari)
  5. Regatul Unit (59.2 miliarde de dolari)
  6. Arabia Saudită (57.5 miliarde de dolari)
  7. Germania (52.8 miliarde de dolari)
  8. Franța (52.7 miliarde de dolari)
  9. Japonia (49.1 miliarde de dolari)
  10. Coreea de Sud (45.7 miliarde de dolari).

În prezent, toată lumea este cu ochii ațintiți pe Ucraina, unde Rusia a decis să invadeze. Cu toate că lumea occidentală a încercat, pe cale diplomatică, să găsească o soluție, Vladimir Putin a fost de neînduplecat. În anii care vor urma, majoritatea țărilor vor aloca bugete mai mari sectorului militar, având în vedere că totul se poate schimba peste noapte.

Ce putere are armata rusă?

Puterea militară a Rusiei este cunoscută în toată lumea și este, dea dreptul, impresionantă. Armata rusă deține cele mai multe tancuri din lume: 12.950, mai mult decât dublu, în comparație cu SUA. Forța militară este completată de 1.013.628 de soldați, 27.038 de vehicule blindate, 6.083 de unități de artilerie autopropulsată și 3.860 de proiectoare de rachete. În domeniul aviatic, Rusia are 873 de avioane de vânătoare și 531 de elicoptere de atac. Forța navală cuprinde 62 de submarine și 48 de nave de război. Rusia are 6.600 de focoase nucleare active. În anul 2020, Rusia a cheltuit 61.7 de miliarde de dolari pentru armată.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot