Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost Secretar General al PCR din 11 iulie 1965 și până în decembrie 1989. Ceaușescu provenea dintr-o familie modestă din sudul României.
Odată ajuns liderul țării, dictatorul a strâns o avere considerabilă, însă după ce a fost executat împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, copiii acestora nu au putut intra în posesia bunurilor.
Ani la rând, urmașii dictatorului s-au plimbat prin tribunale pentru a recupera o parte din bunurile care au aparținut familiei Ceaușescu. Aceștia au reușit într-un final să intre în posesia unei părți considerabile a averii confiscate de stat în 1989.
Multe dintre obiectele de valoare au revenit singurului fiu rămas în viață, Valentin Ceaușescu. După Revoluție cei trei urmași ai dictatorului, Zoe, Nicu și Valentin au fost arestați sub acuzația de subminare a economiei naţionale. Motiv pentru care magistrații au pus sechestru pe proprietăți și tot ce aveau valoros.
Șase ani mai târziu, s-a decis eliberarea acestora, dar și retragerea sechestrului. Astfel, ei au mers în instanță și au solicitat tot ceea ce le aparținea. Potrivit Fanatik, Zoe a cerut bijuterii, tablouri, cărți și multe alte lucruri valoroase, însă a primit doar patru bijuterii și câteva obiecte.
După ce aceasta a decedat, soțul ei a continuat procesul cu statul, reușind astfel să obțină ținute vestimentare exclusiviste, cum ar fi haină de blană de leopard, cojoace bărbăteşti, scurte de blană, 60 de tricouri, 8 perechi de pantofi de piele, 6 genţi de damă de piele, 15 perechi de pantofi bărbăteşti, 10 cutii cu ciorapi bărbăteşti, 4 cutii cu batiste şi 20 de pulovere bărbăteşti.
Valentin Ceaușescu și-a cerut și el drepturile, astfel s-a luptat pentru a recupera tablourile și obiectele de artă importante care valorau la vremea aceea 150 milioane de lei. După 12 ani de la Revoluție, acestea au fost evaluate la aproximativ două miliarde de lei. În anul 2013, fiul dictatorului a reușit să obțină întreaga avere care a aparținut fratelui și părinților lui.
„Decidem restituirea tuturor bunurilor cu privire la care au fost dipuse măsuri de indisponibilizare şi confiscare prin ordonanţele mai sus menţionate şi care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta şi de la Ceauşescu Nicu (1951-1996)”, s-a arătat în sentinţă, scrie sursa mai sus menționată.
După ani întregi de procese, Valentin Ceaușescu și-a dovedit în instanță nevinovăția și a putut să recupereze tablouri, porțelanuri și alte obiecte unicat. Multe dintre tablourile obținute erau semnate de pictori celebri, cum ar fi Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza şi Alexandru Ciucurencu, iar acum valorează sute de mii de euro. Cu toate acestea, de ani buni, Valentin Ceaușescu trăiește ca un om simplu, în București. Nici el, nici membrii familiei sale nu doresc să dialogheze cu reprezentanții presei.