Ce capacitate impresionantă are cel mai mare butoi de vin din lume?

25.08.2022
Ce capacitate impresionantă are cel mai mare butoi de vin din lume?

Într-una dintre pivnițele castelului Heidelberg, în orașul german Heidelberg, se află un butoi gigantic de lemn. Acesta este cel mai mare butoi de vin din lume, cu o capacitate de 219.000 de litri, deși în secolul al XVIII-lea, când a fost construit, era puțin mai mare. Deoarece a stat gol atâta timp stejarul s-a uscat și s-a micșorat, reducând capacitatea butoiului cu aproximativ 2.700 de litri.

Cum arată cel mai mare butoi de vin din lume?

Cel mai mare butoi de vin din lume se numește Heidelberg Tun sau Marele Tun Heidelberg. Acesta se află într-una dintre pivnițele castelului Heidelberg. De-a lungul timpului, aici au fost patru butoaie imense, iar acesta a fost cel mai mare.

În anul 1751, când Heidelberg Tun a fost construit, butoiul avea o capacitate de 221.726 litri. Din cauza uscării lemnului, capacitatea sa actuală este de 219.000 de litri. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 130 de stejari au fost folosiți în construcția sa. De-a lungul timpului, butoiul a fost de foarte puține ori umplut cu vin, iar în prezent reprezintă o atracție turistică pentru oamenii din întreaga lume, potrivit Wikipedia.org.

De ce a fost construit un butoi de vin așa de mare?

Butoiul a fost realizat la ordinul prințului Karl Theodor, în anul 1751. În acea perioadă, era o modă ca lucrurile să fie construite cât mai mari, fiind o rivalitate între orașele și satele germane. Primul butoi mare de la Heidelberg a fost construit în 1591, iar cel de-al patrulea a ajuns să fie cel mai mare din lume.

Butoiul Heidelberg Tun a fost folosit la început pentru a depozita vinul pe care viticultorii din regiune îl plăteau drept taxă domnitorului bavarez. După aproximativ 10 ani, acesta a început să aibă scurgeri și, după numeroase încercări de a-l repara, s-a decis ca butoiul să fie tras pe linie moartă și să fie folosit doar ca piesă de muzeu. Deasupra acestuia a fost realizată, ulterior, o platformă de dans accesibilă printr-un set de trepte, conform amusingplanet.com.

Castelul Heidelberg.

În 1777, Karl Theodor a devenit conducătorul Bavariei și s-a mutat la câmpie într-o nouă locație, Palatul Mannheim. Castelul Heidelberg a devenit o ruină și a fost devastat în special după războaiele cu francezii. În mod surprinzător, butoiul Heidelberg Tun “a supraviețuit”. Când armata franceză a capturat castelul în cel De-al Doilea Război Mondial, soldații au crezut că butoiul este plin cu vin și au încercat să facă o gaură în el cu securea. Acea urmă este vizibilă în prezent și reprezintă o atracție pentru turiștii din întreaga lume.

Foto: amusingplanet.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot