Cine nu visează la cea mai importantă funcție în stat? După anul 1989, doar patru oameni au condus România din funcția de președinte astfel: Ion Iliescu (de două ori), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (de două ori) și Klaus Iohannis (de două ori). Oricine poate ajunge la Cotroceni dacă îndeplinește câteva condiții. Care sunt acestea?
Conform Constituției României, pentru a deveni președinte al României, orice candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
În plus, candidatul trebuie să obțină susținerea a cel puțin 200.000 de cetățeni cu drept de vot, care să semneze în sprijinul candidaturii sale. Alegerea președintelui se face prin vot popular, iar candidatul care obține cel mai mare număr de voturi devine președintele României.
Durata mandatului de Preşedinte este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului în faţa Parlamentului, până la depunerea jurământului de către Preşedintele nou ales. Aceeaşi persoană poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României cel mult două mandate, acestea putând fi chiar şi succesive.
Tot Constituția țării este cea care stabilește ce atribuții are șeful statului, atât în plan intern cât și extern. În primul rând, președintele României este cel care numește premierul țării, conform prerogativelor încadrate de lege.
În plan extern, liderul statului încheie tratate internaționale, negociate în prealabil de Guvern și supuse, ulterior, spre aprobare Parlamentului. Șeful statului este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Toate atribuțiile sale sunt specificate în Constituția României și nu pot fi transferate decât în anumite situații.