Ce conducător a avut cea mai lungă domnie din țara noastră?

de: Bogdan Andu
29 06. 2023
domnie

România este un stat realizat din unirea mai multor regiuni istorice. De-a lungul timpului, aici au fost numiți/aleși în fruntea țării domnitori, regi, boieri sau președinți. Dezvoltarea țării a stat în mâna lor, astfel că, cel cu domnia cea mai mare putea să se laude cu progresele cele mai signifiante. Cine a fost conducătorul cu cea mai lungă domnie?

O domnie de 48 de ani cum nimeni nu a mai avut

În manualele școlare mai vechi, Ștefan cel Mare este prezentat ca având cea mai lungă domnie dintre toți conducătorii din România. Ștefan a stat în fruntea statului pentru o perioadă de 47 de ani, conducând Moldova.

Cu toate acestea, în istoria recentă, Regele Carol I este cel care a domnit de fapt cel mai mult. Acesta s-a aflat la cârma statului modern pentru o perioadă de peste 48 de ani, între anii 1866 și 1914. În lunga sa domnie, Carol I a obținut independența țării, a creat o economie stabilă, a deschis o serie de instituții moderne și a pus bazele dinastiei regale din România care continuă și în prezent.

După exilarea lui Alexandru Ioan Cuza, făuritorii loviturii de stat au luat decizia de a aduce la conducere un personaj străin care poate privi problemele țării în mod obiectiv. În data de 10 mai/22 mai (calendar vechi) 1866, Carol a intrat în București, veste care a adunat peste 30.000 de oameni dornici să-l cunoască. A fost încununat oficial rege al României în data 14 martie 1881, devenind astfel primul monarh al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, dinastie care va conduce țara pe timp de pace și război până în anul 1947. Cea mai importantă realizare a lui Carol I pentru România a fosy înfăptuirea Primei Constituții, făurită în anul 1866.

Unde se află scaunul și coroana regală ale României?

Odată cu apariția socialismului în politica românească, regalitatea a fost înlăturată. Regele Mihai I a fost exilat, neputând să se întoarcă în România decât după Revoluția din 1989. Mare parte dintre clădirile importante de patrimoniu au fost transformate în clădiri de stat.

Astfel că, Palatul Regal din București a fost transformat în Muzeul Național de Artă al țării. Se poate observa în continuare sala tronului în care au stat cu rândul regii români. În același timp, coroana este și ea protejată. Coroana de Oțel se află în patrimoniul cultural al Muzeului Național de Istorie din București.

Foto: Ziarulmetropolis.ro & MNAR.arts.ro