Culoarea ochilor este un caracter poligenic și este determinat îndeosebi de cantitatea și de tipul de pigmenți prezenți în irisul ochiului. Oamenii pot avea ochi căprui, verzi sau albaștri.
Culoarea ochilor este un caracter ereditar influențat de mai multe gene. Totuși, ce culoare vor avea ochii copilului tău în funcție de culoarea ochilor părinților?
Culoarea ochilor copiilor depinde de genele celor doi părinți. Totuși, la naștere, ochii copilului sunt, de obicei, albaștri.
În cazul în care cei doi părinți au ochi căprui, probabilitatea ca culoarea ochii copiilor lor să fie cafenie este de aproximativ 75%. Doar 6,25% dintre copiii părinților cu ochi căprui vor avea ochii albaștri.
Dacă un părinte va avea ochii căprui și celălalt verzi, sunt 50% șanse ca urmașul lor să aibă culoarea ochilor căprui.
Dacă un părinte are ochii albaștri și celălalt căprui, în nici un caz copilul nu va avea ochii verzi. Îi va avea fie căprui, fie albaștri.
Doi părinți cu ochii verzi vor crește șansele ca urmașul să aibă ochii verzi cu 75%. Doar 25% pentru un copil cu ochii albaștri și sub 1% pentru un copilaș cu ochii de culoare maro.
În cazul în care doi părinți vor avea ochii albaștri, sunt 99% șanse ca și cel mic sau cea mică să-i moștenească. Doar 1% pentru ochii verzi și 0% pentru ochi căprui.
Conform oamenilor de știință, oamenii cu ochi albaștri ar fi apărut dintr-un singur și același strămos, cu 6.000 până la 10.000 de ani î.Hr., pe malul Mării Negre. Acel strămoș comun ar fi purtat o mutație genetică spontană care a făcut să dispară culoarea lor cafenie, dominantă, pentru a da culoarea „albastră”. De-a lungul timpului, mutația genetică s-ar fi răspândit în rândul populației până a devenit astăzi o particularitate cu numeroase variații: albastru-verde, verde, gri.
Foto: Pexels.com