Cui nu-i plac jocurile de cuvinte? Pe Internet circulă o întrebare amuzantă cu un răspuns la fel de amuzant. „Ce cuvânt, daca e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect?”. Ei bine, răspunsul este chiar cuvântul „GREȘIT”.
Această întrebare este o chestiune de paradox lingvistic de-a dreptul amuzant. Dacă spui „greșit” corect, înseamnă că nu este greșit, dar dacă îl pronunți greșit, conform logicii paradoxale, devine corect. Este unul dintre acele jocuri de cuvinte care ne fac să reflectăm asupra naturii ambigue a limbajului și a conceptelor.
Ei bine, dacă pronunți acest cuvânt corect, conform normelor limbii române, atunci înseamnă că nu este greșit, deoarece respectă regulile lingvistice. Însă, aceasta contrazice sensul cuvântului însuși, care implică o acțiune sau o stare care nu este corectă sau în conformitate cu așteptările.
Pe de altă parte, dacă îl pronunți greșit, adică într-un mod care nu respectă normele lingvistice sau care nu corespunde modului „corect” de a-l spune, atunci paradoxal, devine „corect”, deoarece este în conformitate cu semnificația sa obișnuită de a indica ceva care nu este în regulă sau în ordine.
Astfel, acest paradox ne arată că limbajul poate fi ambiguu și că semnificația unui cuvânt poate fi influențată nu numai de forma sa, ci și de modul în care este pronunțat și de contextul în care este folosit.
Conform definiției, greșit (adj.) înseamnă – care este vinovat pentru o greșeală săvârșită. Printre sinonimele cuvântului greșit se numără culpabil sau vinovat.
Site-ul shtiu.ro îți prezintă alte câteva zeci de întrebări amuzante, cu răspunsuri la care nici nu te așteptai. Iată-le pe cele mai interesante dintre ele împreună cu răspunsurile aferente.
De ce se trag clopotele la biserică? Răspuns: De funie
Câte mere poți mânca dimineața pe stomacul gol? Răspuns: Unul, căci restul nu mai sunt pe stomacul gol
O pisică albă urcă într-un copac. Cum coboară? Răspuns: Albă
Cum numești o femeie care știe întotdeauna, cu exactitate, este soțul ei? Răspuns: o văduvă
Există o cameră fără uși și fără ferestre. Un bărbat este găsit spânzurat de tavan. O baltă de apă este pe podea. Cum a murit? Răspuns: stătea pe un bloc de gheață care s-a topit ulterior
Un melc extrem de ambițios urcă în timpul zilei pe un copac 3 metri și alunecă noaptea 2 metri. După câte zile va ajunge în vârful copacului care are înălțimea de 10 metri? Răspuns: 8 zile, deoarece în a 8-a zi ajunge si abia noaptea coboară iar 2 metri.
Un băiat și un medic pescuiau. Băiatul este fiul medicului, dar doctorul nu este tatăl băiatului. Cine este doctorul? Răspuns: mama băiatului
Dacă te afli într-o competiție de alergat și îl depășești pe concurentul al-doilea, pe ce loc vei te vei clasa la final? Răspuns: Pe locul al 2-lea
Eşti într-o cameră întunecată şi găseşti un singur băţ de chibrit. Ce aprinzi prima dată: Ziarul, lampa sau lumânarea? Răspuns: Chibritul
Un tren electric merge spre sud cu 80km/h și vântul bate dinspre Nord-Vest cu 10 km/h. În ce direcție o ia fumul acestui tren? Răspuns: Trenul electric nu scoate fum
Ești într-o mașină în fața trecerii de pietoni și ai de ales între a călca o bătrână sau un copil. Ce calci pentru prima dată? Răspuns: Frâna
Tatăl Mariei are cinci fete: Ana, Irina, Nina şi Alină. Cum o cheamă pe cea de-a cincea? Răspuns: Maria.
Cum poate rezista un om opt zile, fără să doarmă? Răspuns: Simplu, doarme noaptea
Ce s-a terminat în 1920? Răspuns: 1919.
Ce urcă și coboară dar rămân mereu în același loc? Răspuns: Scările.
Care cer nu are stele? Răspuns: cerul gurii
Cât pământ se află într-o groapă de un metru lungime și 30 de cm lățime, săpată în mijlocul unei păduri din America de Sud? Răspuns: E o groapă, niciun gram de pământ nu se află în aceasta.
Pot verişorii tăi să aibă o mătuşă comună pe care tu nu o ai? Cum? Răspuns: Da, mătușa comună este chiar mama ta.