Ce este Academia Română?

21.10.2022
Ce este Academia Română?

Secolul al XIX-lea a însemnat pentru România un avânt în educație și știință. Numărul studenților care învățau la universitățile de prestigiu din Europa a luat amploare. Cei care se întorceau de la Paris sau Viena puteau bazele unei societăți cu puternice valori educative. Astfel a apărut Academia Română…

Ce este Academia Română?

Academia Română

Venirea lui Carol I ca Rege al României a însemnat o schimbare dramatică a societății. Orașele au căpătat o imagine boemă, iar oamenii au devenit din ce în ce mai interesați de fenomenul cultural. Tot Carol I a fost cel care a adus obiceiul împodobirii bradului de Crăciun în țară.

Pe data de 1 aprilie 1866, ia naștere Academia Română, la vremea respectivă numindu-se Societatea Literară Română. Este cea mai înaltă instituție de științe și cultură a țării. Principiile pe care se bazează aceasta sunt: cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii, studierea istoriei naționale și cercetarea și inovarea în domeniile științifice.

Printr-un decret oficial, în 1879, Societatea Academică Română a devenit instituție de stat care funcționa ca for de adunare, reunind oameni de cultură din țară și din întreaga lume. În timpul regimului comunist, denumirea oficială s-a schimbat în Academia Republicii Populare Române. Instrumentarea politică a statului a reușit să schimbe criteriile de premiere, principalele fiind meritele de partid. După 1989, Academia se revine la origini.

Cine sunt cei mai de seamă participanți?

Menirea instituției era totodată să unească spiritul român cult sub același acoperiș. Membrii urmau să reprezinte toate regiunile istorice ale țării, plus cei aromâni. Părinții fondatori au fost:

Cele mai emblematice figuri ale societății române care au primit recunoaștere Academiei sunt: Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Gheorghe Lazăr, Emil Racoviță, Traian Vuia, Henri Coandă, Victor Babeș, Virgil Madgearu, George Enescu sau Grigore Moisil.

Câți membrii are Academia Română?

Prin lege şi statut Academia Română poate avea un număr maxim de 181 membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare din care cel mult 40 din ţară.

În prezent Academia Română are 79 membri titulari, 71 membri corespondenţi (total 150), 38 membri de onoare din ţară şi 83 membri de onoare din străinătate (total 121), scrie acad.ro.

 

Foto: Tribunainvatamantului.ro & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot