Anasonul este o plantă. Semințele și uleiul sunt folosite pentru a face medicamente. Mai rar, rădăcina și frunza sunt folosite în acest scop. De reținut este faptul că anasonul nu trebuie confundat cu alte ierburi numite anason stelat sau fenicul.
Anasonul este cel mai frecvent utilizat pentru indigestie și o tulburare pe termen lung a intestinului gros care provoacă dureri de stomac (sindromul colonului iritabil). De asemenea, este folosit pentru multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină majoritatea acestor utilizări, scrie WebMD.com.
În alimente, anasonul este folosit ca agent de aromatizare. Are un gust dulce, aromat, ușor picant care seamănă cu gustul lemnului dulce. Este folosit în mod obișnuit în produse alcoolice, cum ar fi ouzo, sambuca și absint. De asemenea, este folosit în produse lactate, gelatine, carne, bomboane și odorizante pentru respirație. În fabrici, anasonul este adesea folosit ca parfum în săpun, creme și parfumuri.
De asemenea, semințele de anason oferă o aromă de lemn dulce produselor de copt și nu numai. Acest condiment fie măcinat, fie întreg, este utilizat pe scară largă în bucătăria din Orientul Mijlociu, italian, german, indian și mexican. Semințele de anason sunt folosite în biscotti, deserturi și mezeluri italiene.
În ciuda numelui său similar, această plantă nu este înrudit cu anasonul stelat (Illicium verum), care este un alt condiment dintr-o familie diferită de plante. Oricare poate fi folosit pentru a face extract de anason, deoarece ambele conțin anetol, care produce aroma caracteristică de anason.
Anasonul (Pimpinella anisum) este sursa extractului și a semințelor utilizate în bucătăria europeană, mediteraneană și din Orientul Mijlociu. Anasonul stelat este originar din China. Deoarece anasonul stelat este mai ieftin, astăzi o mare parte din uleiul esențial de anason provine mai degrabă din anason stelat decât din anason.
De asemenea, nu este același lucru cu feniculul, deși au o aromă similară, iar plantele au un aspect oarecum similar. Cele două sunt din aceeași familie de plante (împreună cu chimenul, pătrunjelul, coriandru și altele), dar sunt specii diferite. În general, feniculul este servit ca legumă, în timp ce anasonul este folosit pe post de condiment.
Foto: depositphotos.com