Tot mai mulți oameni adoptă o alimentație sănătoasă, care constă în legume, fructe, grăsimi și proteine sănătoase provenite de la plante. Aronia este una dintre ele.
Astfel au fost descoperite sau redescoperite proprietățile diferitelor tipuri de plante și elemente naturale care au fost date uitării, precum și beneficiile pe care acestea le aduc organismului uman.
Aronia est despre un arbust originar din America de Nord, care mai târziu a fost adus și în Europa (specia Aronia melanocarpa).
Acesta crește până la o altitudine de 1.200 de metri și poate rezista până la temperaturi de minus 30° Celsius. Fructele sale pot fi roșii, negre sau mov și au proprietăți vindecătoare.
Scorușul negru (denumirea populară a fructelor de aronia) sunt mici și seamănă foarte mult cu afinele. Diferența o face conținutul mult mai bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.
Fructele de culoare neagră conțin vitaminele A, B2, B6, B9, C, precum și vitaminele E și Q. Aceasta din urmă este foarte rară și ajută la distrugerea celulelor bolnave, în cazul cancerului, a bolii Parkinson, dar și a astmului.
Conținutul de antioxidanți al fructelor de aronia este de 15 ori mai mare decât cel al afinelor, merișoarelor sau rodiilor.
Acest fruct conține și sorbitol, care este un zahăr de fructe foarte rar și care este utilizat pe post de îndulcitor. Sorbitolul are proprietatea că descompune încet grăsimile din organism, ceea ce îl face ideal pentru consumul zilnic.
Fructele de aronia se pot consumă proaspete, deși gustul amărui nu este pe placul tuturor. Aronia nu este un fruct alergen şi nici nu are contraindicaţii, motiv pentru care pot fi oferite copiilor începând cu vârsta de un an.
Din aceste fructe se prepară dulceață, sirop, vin sau ceai și sunt folosite şi sub formă de pudră ce poate fi adăugată în iaurturi și salate.
Datorită cantității bogate de vitamine, minerale și antioxidanți, fructele de aronia sunt benefice împotriva a peste 100 de afecțiuni. Iată câteva dintre beneficiile pe care le au fructele de aronia:
Foto: Wikipedia