Un AVC, adică accident vascular cerebral ischemic, apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul creierului să primească oxigen și nutrienți. Celulele creierului încep să moară în câteva minute.
Un accident vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul prompt este crucial. Acțiunea timpurie poate reduce afectarea creierului și alte complicații. În prezent, tratamentele pot ajuta la prevenirea dizabilității cauzate de accident vascular cerebral.
Creierul ne controlează mișcările, ne stochează amintirile și este sursa gândurilor, emoțiilor și limbajului nostru. De asemenea, creierul controlează multe funcții ale corpului, cum ar fi respirația și digestia.
Pentru a funcționa corect, creierul are nevoie de oxigen. Arterele furnizează sânge bogat în oxigen în toate părțile creierului. Dacă se întâmplă ceva care blochează fluxul de sânge, celulele creierului încep să moară în câteva minute, deoarece nu pot primi oxigen. Acest lucru provoacă un accident vascular cerebral.
Foarte importantă este observarea cu atenție a simptomelor. Unele opțiuni de tratament sunt cele mai eficiente atunci când sunt administrate imediat după începerea unui accident vascular cerebral.
Potrivit Mayo Clinic, simptomele care apar în cazul unui AVC sunt următoarele:
Există două tipuri de accident vascular cerebral:
Un atac ischemic tranzitoriu (AIT) este uneori numit „mini-accident vascular cerebral”. Este diferit de tipurile majore de accident vascular cerebral, deoarece fluxul de sânge către creier este blocat doar pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei nu mai mult de 5 minute.
Un AIT este un semn de avertizare al unui viitor accident vascular cerebral. Și această afecțiune este o urgență medicală, la fel ca un accident vascular cerebral major. Ambele necesită îngrijire de urgență. Recunoașterea și tratarea AIT poate reduce riscul unui accident vascular cerebral major. Pentru cei care au un AIT, medicii pot găsi cauza și pot lua măsuri pentru a preveni un accident vascular cerebral major.
Foto: Depositphotos.com