Ce este berea craft? Ce ingrediente conține berea craft?

de: Sorin Florea
24 11. 2021
craft

Berea este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice din lume. Gustul ei acidulat și ușor amărui o face să fie apreciată de majoritatea oamenilor. În prezent, pe piață există multe branduri care produc bere, însă, în ultima perioadă, berea craft a început să fie tot mai des comercializată.

Ce este berea craft?

Berea craft a luat avânt în ultimii ani și este tot mai apreciată de consumatori. Trebuie specificat că berea craft mai este denumită și berea artizanală și este cea produsă de micro-berării, care nu fac producție la nivel industrial. Această băutură alcoolică este realizată după rețete și metode tradiționale și nu conține ingrediente folosite în procesul industrial (conservanți, aditivi etc.).

Berea craft, spre deosebire de cea industrială, pune accentul pe calitate, ci nu pe cantitate. Ingredientele folosite la berea craft sunt atent alese, trebuind să respecte un anumit standard, spre deosebire de cele de la berea industrială unde marketingul joacă un rol determinant. Când este realizată berea craft se poate experimenta și inova după bunul plac al producătorului.

În lume, sunt peste 400 de stiluri de bere craft, de la faimosul India Pale Ale (IPA), o bere blondă amară dar extrem de gustoasă, la Porter și Imperial Stout, beri negre cu arome de malț prăjit. Berea, ca și vinul, are diferite arome de la amar la dulce și de la note de malț la note florale și de fructe.

Cei mai importanți producătorii de bere craft din România sunt:

  • Clinica de Bere
  • Zăganu
  • Ground Zero
  • Perfektum
  • Hop Hooligans
  • Sikaru
  • Oriel Beer
  • Amistad Beer
  • Casino Craft
  • Hophead Brewing
  • Capra Noastră
  • Nemțeana
  • Bere Sara
  • Mustață
  • HB Traditional Brewery.

Nu multă lume știe, însă printre ingredientele unei beri craft adevărate nu se vor găsi niciodată enzime, extract de hamei sau porumb. Berea craft va avea întotdeauna un gust și o aromă mult superioare berii de masă.

Cât alcool conține o bere?

Berea produsă la nivel industrial este realizată din patru produse naturale: drojdia de bere, malț, hamei și apă. Ea are aproximativ 5% alcool, iar așa-zisa bere fără alcool are între 0 și 0,5% alcool. Potrivit specialiștilor, temperatura ideală la care trebuie ținută și consumată berea este situată între 6 și 8 grade Celsius. Berea craft și cea industrială au aceeași alcoolemie între 5 și 7 la sută.

Foto: Pexels.com