Ce este biftec tartar? Cum se prepară?
Bucătăria mondială cuprinde tot felul de preparate, unele mai ciudate ca altele. Cert este că fiecare regiune vine cu mâncărurile sale tradiționale, apreciate în special de localnici. Cu toate acestea, lumea s-a schimbat, iar globalizarea a dus la răspândirea rapidă a informației dintr-o parte în alta a planetei. Așa se face că unele mâncăruri se prepară mai peste tot în lume, indiferent de cultură și civilizație.
Biftec tartar, un preparat culinar nu pentru oricine
Biftec tartar, cunoscut și sub denumirea de tartar de vită sau tartar de carne, este un preparat culinar din bucătăria internațională, care constă în carne crudă de vită tocată fin, de obicei, file de vită, amestecată cu diverse condimente și ingrediente pentru a crea un aperitiv sau un fel principal gustos și rafinat. Este bine de menționat că nu oricine poate savura o astfel de mâncare.
Preocupările legate de sănătate au redus popularitatea acestui fel de mâncare cu carne, în unele părți ale lumii, din cauza pericolului de contaminare cu bacterii și paraziți, cum ar fi Toxoplasma gondii și Taenia saginata.
Cum se prepară biftecul tartar?
Ingrediente
- Carne de vită – Se folosește de obicei carne de vită proaspătă și de înaltă calitate, deoarece va fi consumată crudă.
- Condimente – Printre cele mai frecvente condimente și arome folosite se numără sare, piper negru, ulei de măsline extravirgin, muștar, sos Worcestershire, sos de soia, capere, ceapă, pătrunjel, alune de pin și altele. Aceste condimente adaugă complexitate gustului și se potrivesc perfect cu carnea de vită.
- Ou crud – În anumite rețete, se adaugă un gălbenuș crud pentru a conferi textură și consistență preparatului.
Mod de preparare
Tartarul de vită se prepară prin mărunțirea fină a cărnii crude, apoi amestecarea acesteia cu condimentele și ingredientele prezentate mai sus. Se servește adesea cu pâine prăjită sau felii de pâine neagră. De asemenea, uneori este însoțit de salată verde sau alte garnituri.
Biftecul tartar este o delicatesă apreciată de gurmanzi, iar rețetele pot varia în funcție de preferințele locale și ale bucătarului.
Foto: Wikipedia.org