Bitcoin este un exemplu de monedă virtuală (criptomonedă) care a apărut, deloc surprinzător, în anul 2008, după ce a ieșit la suprafață felul în care băncile majore abuzau de banii creditorilor, înșelând clienți, manipulând sistemul și cerând sume ridicule. Pionierii Bitcoin-ului și-au dorit ca vânzătorul să fie cel aflat în controlul tranzacției, eliminând intermediarul, anulând dobânzile și făcând toate tranzacțiile transparente, pentru a evita corupția și a scădea costurile. Au creat un sistem decentralizat, în care puteai să îți controlezi fondurile și să știi mereu ce se întâmplă cu ele.
Fără a intra în prea multe detalii tehnice, Bitcoin este bazat pe o condică publică amplă, denumită blockchain, unde toate tranzacțiile sunt incluse în ca așa-numitele „blocuri”. Fiecare tranzacție funcționează pe un sistem peer-to-peer, asemeni unor aplicații cunoscute, precum Skype sau BitTorrent. Atunci când un bloc intră în sistem, este transmis rețelei de utilizatori peer-to-peer pentru validare. Astfel, toți utilizatorii sunt conștienți de fiecare tranzacție, lucru care previne furtul și dubla-cheltuire a aceleiași valute. Acest proces ajută, de asemenea, utilizatorii blockchain-ului să aibă încredere în sistem, notează blockgeeks.com.
Există mai multe modalități de cumpărare Bitcoin:
La data scrierii acestui articol, valoarea unui bitcoin este de 14.612 RON.
Minarea păstrează procesul Bitcoin securizat, adăugând cronologic tranzacții noi în blockchain. Blocurile sunt eliminate după ce fiecare tranzacție este finalizată, codurile decodate și bitcoin-urile trimise sau schimbate.
De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?
Cei ce minează pot genera bitcoins noi, folosind software special pentru a rezolva probleme criptografice. Astfel, moneda este emisă într-un mod inteligent, iar oamenii sunt motivați să mineze.
Echipamentul de minare poate fi foarte costisitor, însă, costul unui singur aparat fiind de cel puțin 10.000 RON, acesta generând undeva pe la 60-80 de RON pe zi.
Foto: Pexels.com