Ce este botulismul? Cât de grav este botulismul?

27.09.2022
Ce este botulismul? Cât de grav este botulismul?

Organismul uman este unul firav, care se poate îmbolnăvi destul de repede. În lume există tot felul de viruși și bacterii care pot pune la pământ și persoane cu sisteme imunitare puternice. Bolile declanșate pot fi fatale și în unele cazuri pare că niciun tratament nu este eficient.

Cum se manifestă botulismul?

Botulismul este o boală rară care este declanșată de toxina produsă de bacteria numită Clostridium botulinum. Aceasta poate fi fatală și se manifestă printr-o stare paralitică. După ce bacteria ajunge în organism și declanșează boala numită botulism, persoana în cauză începe să simtă că își pierde vederea și puterea. Totodată, sunt acuzate stări de oboseală și apar dificultățile de vorbire. Ulterior, mușchii de la brațe, piept și picioare încep să slăbească, paralizia începând să devină tot mai proeminentă. Cu toate acestea, boala nu produce febră și nu afectează starea de conștiență.

Trebuie precizat de la bun început că această boală nu este transmisibilă interuman. Potrivit specialiștilor în sănătate, există trei tipuri de botulism, toate pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale:

  1. Botulismul infantil – apare la sugari atunci când bateria se dezvoltă în intestine și eliberează toxina;
  2. Botulismul alimentar – se declanșează atunci când sunt mâncate alimente care conțin bateria Clostridium botulinum;
  3. Botulism al plăgii – apare atunci când o rană se infectează cu această bacterie. Această situație are loc cel mai des în cazurile infectării cu droguri, precum heroina contaminată, în mușchi și nu în venă.

Diagnosticarea botulismului se face prin analize specifice de sânge, prin care se descoperă toxina sau bacteria la persoana în cauză.

Ce tratament este pentru botulism?

Specialiștii în sănătate susțin că apariţia boli poate fi prevenită prin prelucrarea corectă a alimentelor. Toxină, produsă de bacteria Clostridium botulinum, este distrusă atunci când produsele sunt gătite mai mult de 5 minute la o temperatură de peste 85 de grade Celsius. Dacă o persoană se îmbolnăvește totuși cu această bacterie ea trebuie să se prezinte imediat la un spital de boli infecțioase pentru a primi tratamentul corespunzător.

Botulismul alimentar se tratează cu antitoxine și anticorpi, susținând funcțiile vitale afectate. La sugari, tratamentul se face cu imunoglobulină, ce blochează acțiunile neurotoxinelor care circulă în sânge. Tratamentul nu va vindeca paraliziile apărute, dar oprește agravarea acestora, se arată pe site-ul bioclinica.ro. Potrivit statisticilor, din păcate, între 5 și 10% dintre persoanele infectate își pierd viața.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot