Ce este buletinul electronic? La ce folosește cartea de identitate electronică?
România se dezvoltă, mai mult sau mai puțin, pe toate palierele ei, astfel că digitalizarea este un proiect care trebuie implementat în toate sectoarele societății cât mai curând posibil. O primă măsură o reprezintă cartea de identitate electronică care va conține o semnătură electronică și va putea fi utilizată în relațiile cu autoritățile statului.
Această măsură de a schimba buletinele oamenilor vine ca urmare a digitalizării instituțiilor statului, iar începând cu ultimul trimestru al anului 2024 noua carte de identitate electronică va putea fi folosită în relația cu autoritățile române. Totodată, până în anul 2031 toți cetățenii trebuie să aibă noul buletin electronic.
Primele cărți de identitate electronice de la noi din țară au fost emise în anul 2021, la 24 de tineri, din orașul Cluj-Napoca. Tehnologia este atât de avansată încât cu noile buletine electronice se vor putea face plăți contactless.
Ce trebuie să știi despre noile buletine electronice?
Noile buletine electronice, care vor fi introduse până în anul 2031, vor avea cipuri cu antenă proprie încorporată și vor asigura un nivel maxim de securitate, nemaiputând fi falsificate. Legea nr. 162/2020, prevede că noile cărți de identitate vor conține și un certificat digital pentru semnătură electronică, ce va fi emis de Ministerul Afacerilor Interne și va fi echivalentul legal al semnăturii de mână.
Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat, se arată în caietul de sarcini, potrivit stirileprotv.ro.
Potrivit Regulamentului UE 2019/1157, toate țările membre vor trebui să folosească buletinele în format electronic din 2031. La noi în țară doar persoanelor între 14 și 18 ani din județul Cluj li se emite cartea de identitate electronică. Măsura va fi extinsă la nivel național până la finalul anului 2022.
Noul buletin electronic va putea fi folosit în relațiile cu instituțiile statului de la noi din țară, cât și cu cele din străinătate. Cei care nu doresc să beneficieze de cartea de identitate în format electronic pot rămâne la forma clasică, însă trebuie să știe că vor putea călători în statele Uniunii Europene doar cu pașaportul.
Foto: wall-street.ro