Ce este carnea de Mangaliță?

10.09.2021
Ce este carnea de Mangaliță?

Mangalița este o rasă de porc atipică, care a apărut prin încrucișarea raselor ungureşti Bakonyi şi Szalontai cu mistreţul, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Ceea ce a rezultat din această combinare a fost o nouă specie de porci, cu o carne mult superioară calitativ celei cunoscute până atunci.

Este carnea de Mangaliță fără colesterol?

În România, porcul Mangalița mai este cunoscut și sub denumirea de porcul-somon, deoarece carnea acestuia este considerată mult superioară la gust unui porc normal, însă și datorită faptului că ar avea un nivel mai scăzut de colesterol. Din păcate, creșterea lui este mai pretențioasă, iar la noi în țară foarte puține ferme și gospodării mai cresc astfel de animale.

La Turda, există o stație de cercetare unde se crește această specie porcină. Potrivit specialiștilor în domeniu, există trei variații ale acestei rase: Mangalița cu burtă albă, Mangalița cu păr blond și Mangalița cu păr roșcat.

Prin conservare, noi menţinem această rasă autohtonă, care este o rasă perfecţionată pentru grăsime şi are un punct forte pentru consumul de grăsime. Are un punct forte, pentru că această rasă are un procent de colesterol mai redus decât toate rasele din lume, a explicat Alexandru Nagy, cercetător la Staţiunea de Cercetare Agricolă Turda, pentru Digi24.

Specialiștii în nutriție consideră că se exagerează cu ideea că această specie de porci ar avea un nivel mult mai scăzut de colesterol. Potrivit acestora totul ar fi o strategie de marketing pentru a-și vinde carnea mai repede.

Totul începe de la un procent mai favorabil de grăsimi mononesaturate, care sunt considerate bune pentru sănătate, însă în spatele acestui procent favorabil se ascunde o cantitate globală mai mare de grăsimi şi un procent mai mare de grăsimi saturate. Colesterolul este doar minimal mai scăzut, a afirmat nutriţionistul Liviu Deac, pentru sursa citată mai sus.

Cum arată un porc Mangalița?

La noi în țară, porcul Mangalița este crescut, în special, în Ardeal de peste 200 de ani. Animalul se dezvoltă mai greu decât un porc obișnuit, acesta ajungând într-un an la greutatea de aproximativ 130 de kg. Cu toate acestea, carnea porcului Mangalița este preferată de foarte multă lume. În magazine prețul cărnii de Mangalița este dublu față de cea a unui porc obișnuit.

O femelă poate naște 6-7 purcei. Animalul are un corp relativ scurt și bondoc, acoperit cu păr ondulat sau creț și cu subpăr foarte des. Trunchiul are aspect de butoi, iar șuncile posterioare nu sunt dezvoltate cum trebuie.

Calitatea cărnii porcului de Mangalița este apreciată peste tot în lume, fapt pentru care fermierii din Ungaria sunt principalii exportatori de jambon în Europa occidentală, Japonia şi Statele Unite ale Americii. Un kilogram din această carne se vinde de la 80 de euro în sus.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot