Mangalița este o rasă de porc aparte. Carnea de la acest animal este mult mai bună și mai sănătoasă decât a unui porc obișnuit. Mangalița a apărut prin încrucișarea raselor ungureşti Bakonyi şi Szalontai cu mistreţul, undeva pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Acestui animal i se mai spune în popor „porcul-oaie” fiindcă are părul creț, „porcul-somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”. Carnea de Mangaliță este echivalentul celebrei cărnii de vită Kobe, susțin specialiștii în nutriție. Acest tip de porc crește mult mai greu decât unul obișnuit și are mult mai multă grăsime.
Cu toate acestea, grăsimea acestui animal are mult mai puțin colesterol decât are un porc din alte rase. Potrivit sodelicious.ro, grăsimea și carnea unui porc de Mangalița conțin mai mulți acizi grași nesaturați (Omega 3, 6, 9) și vitamina D decât cea a unui porc din alte rase.
Porcul Mangalița este o raritate. Acesta crește foarte greu și ajunge la 100 de kilograme în aproximativ 15 luni, un lucru care nu este pe placul crescătorilor. De cealaltă parte, un porc obișnuit ajunge la această greutate în maxim șapte luni. Calitatea cărnii unui porc Mangalița este însă mult superioară calitativ celorlalte rase de porci.
Această rasă de porci se împarte în cinci variante: blondă, roșie, neagră, cu „abdomen de rândunică” și „bariș”. Sunt animale de talie mare, cu corpul relativ scurt și bondoc, acoperit cu păr ondulat sau creț și cu subpăr foarte des. Capul este relativ mic, cu urechi potrivit de mari și semiblegi. Gâtul este scurt, gros și musculos. Trunchiul este masiv, cu aspect de butoi (linia spinării ușor convexă, iar cea a abdomenului lăsată). Șuncile posterioare sunt slab dezvoltate, se arată pe Wikipedia.org.
Porcul Mangalița este crescut la noi în țară, în special, în zona Ardealului de aproximativ 200 de ani. Ungaria este principalul exportator de carne de Mangalița în Europa Occidentală. Un kilogram din această carne costă și 80 de euro. Întrucât porcul Mangalița nu poate fi crescut industrial, cu furaje concentrate, carnea sa nu conține atât de multe toxine ca în cazul celorlalți porci.
Cei mai mulți oameni susțin această carne de Mangalița conține mai puțin colesterol decât una de porc obișnuit. Specialiștii în nutriție susțin că nu este adevărat, iar lucrurile sunt forțate totul fiind doar o simplă campanie de marketing. Într-adevăr carnea de mangaliță are mai multe grăsimi mononesaturate, bune pentru organismul uman, însă conține și o cantitate mare de grăsimi saturate, iar nivelul colesterolului este foarte puțin scăzut. Totuși, o cercetare a Universității Harvard din anul 2016 a arătat că înlocuirea grăsimilor trans cu grăsimi ale porcilor de Mangalița scade riscul apariției cancerului, bolilor respiratorii, cardiovasculare și a celor neurodegenerative
Foto: Pexels.com și Wikipedia.org