Ce este coriandru și la ce se folosește? Care sunt originile coriandrului?
În timp ce frunzele plantei de coriandru sunt o plantă cunoscută sub numele de coriandru sau pătrunjel chinezesc, semințele rotunde sunt folosite pentru a face condimente de coriandru. Care este povestea coriandrului? Unde a apărut prima dată și ce gust are?
Ca mirodenie, aroma de lămâie și florală a coriandrului își găsește drumul în numeroasele feluri de mâncare asiatice, latine și indiene, precum și în bucătăria europeană. Acesta se găsește în amestecul de condimente indian garam masala, care este utilizat în multe feluri de mâncare sărate.
Ce este coriandrul?
Coriandrul este un condiment produs din semințele rotunde, de culoare cafenie, ale plantei de coriandru ( Coriandrum sativum), care face parte din familia pătrunjelului. Cuvântul coriandru poate fi folosit pentru a descrie întreaga plantă: frunze, tulpini, semințe și toate. Dar când vorbim de coriandru, majoritatea oamenilor se referă la condimentul produs din semințele plantei.
Frunzele plantei sunt denumite în mod obișnuit coriandru, care provine din cuvântul spaniol „coriandro”. Rădăcinile acestuia apar, de asemenea, în utilizarea culinară ca un supliment înțepător la curry-urile thailandeze. Coriandrul crește ca plantă nativă în întreaga lume, inclusiv în Europa, Asia, Africa și în America.
Care sunt originile coriandrului?
Se știe puțin despre originile plantei de coriandru, deși se crede în general că este originară din Marea Mediterană și părți din sud-vestul Europei. Experții consideră că utilizarea sa datează de cel puțin 5.000 ani î.Hr. Referințele despre coriandru pot fi găsite în scrierile sanscrite, iar semințele au fost plasate în mormintele egiptene.
Potrivit The Spruce Eats, acest condiment este menționat chiar și în Vechiul Testament, în care mana oferită evreilor care fugeau din Egipt a fost descrisă ca o semință de coriandru. Coriandrul a fost una dintre primele plante cultivate de coloniștii americani din Massachusetts.
Francezii din secolul al XVII-lea foloseau coriandru distilat pentru a face un tip de lichior. Astăzi, coriandru este cultivat în țările tropicale și subtropicale din întreaga lume, iar planta este folosită în întreaga lume.
Ce gust are coriandru?
Semințele acestei plante au o aromă plăcută de lămâie și o aromă florală. Aroma se potrivește foarte bine cu chimenul și multe rețete includ cantități egale din cele două condimente. Frunzele plantei și semințele coapte au un gust complet diferit și nu pot fi înlocuite reciproc. Coriandrul proaspăt are un gust înțepător și, pentru un anumit procent din populație, are un gust săpun.
Foto: Pexels.com