Ce este dializa? Când este necesară dializa?

18.06.2020
Ce este dializa? Când este necesară dializa?

Dializa este un tratament și vom explica în rândurile de mai jos cum funcționează și de ce este nevoie de acesta. Din nefericire, atunci când organismul uman are nevoie de dializă înseamnă că unul dintre organele sale principale nu mai funcționează cum trebuie.

Așa cum spuneam, dializa este un tratament care filtrează și purifică sângele cu un aparat conceput special în acest sens. Organismul uman are nevoie de acest tratament atunci când rinichii nu îi mai funcționează cum trebuie.

Funcțiile rinichilor

Rolul rinichilor în organism este de a filtra sângele și a elimina produșii catabolismului și excesul de apă/de lichide. Cu alte cuvinte, acești produși reziduali sunt transportați în vezica urinară și eliminați prin urină.

Atunci când rinichii nu mai funcționează la capacitate normală apare dializa, care filtrează sângele. Această boală se numește insuficiență renală, iar ultimul stadiu presupune ca ei să funcționeze la doar 10% – 15% din capacitatea lor normală.

Simptomele insuficienței renale

Scopul rinichilor este de a elimina toxinele din corp prin urină. Atunci când acest lucru nu mai are loc sau se întâmplă la o capacitate redusă apar fel de fel de reacții în organism. Iată câteva dintre simptomele insuficienței renale:

Când se recomandă dializa?

Dializa este un tratament care purifică sângele și elimină toxinele din organism prin urină. Atunci când rinichii nu mai pot îndeplini aceste funcții sau sunt aproape de insuficiența renală medicul recomandă folosirea dializei. Din nefericire, odată declanșată această boală organismul uman va avea nevoie toată viața de dializă până va avea loc un transplant de rinichi. În concluzie, dializa este o modalitate artificială de a elimina toxinele din corp și este utilizată, încă, din 1940.

Foto: news.stoc.md/ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot