Care este diferența dintre gem și magiun?
Bucătăria românească a împrumutat, de-a lungul timpului, mai multe preparate culinare pe care ulterior le-a reinterpretat. Zona de est a Europei tinde să aibă o gastronomie similară, astfel că în cele mai multe dintre țări se vor găsi murături sau dulcețuri. Una dintre cele mai consumate dulcețuri este magiunul. Dar puțini români fac diferența dintre gem și magiun.
Ce este magiunul? Cum se diferențiază gemul de magiun?
Știm că românul este un om mândru. Este și lesne de înțeles, având atât de multe produse autohtone cu care ne putem mândri. De câțiva ani, magiunul este un produs înregistrat ca fiind marcă românească. Pentru cei care nu au papilele experimentate nu pot diferența magiunul de gem sau chiar de marmeladă.
Cu toate acestea, cele 3 sortimente sunt diferite. Astfel că magiunul se face doar din prune, cel puțin aceasta este rețeta tradițională. Procesul în sine este unul clasic, prin fierberea prunelor până la formarea unei paste. Secretul gustului unic îl conferă fierberea pe foc de lemne. Durează multe ore până la prepararea finală, însă gustul nu dezamăgește. În magiun nu se pune nicio cantitate de zahăr suplimentară.
În cazul gemului, zahărul se adaugă în același timp cu fructele. În momentul în care fructele și zahărul formează o compoziție omogenă, aceea este clipa în care gemul este pregătit pentru a fi pus la păstrare în borcane.
Marmelada, un produs nu foarte cunoscut în țara noastră se face cu ajutorul fructelor care sunt foarte coapte. Primul pas este de a fierbe fructele, ulterior ele sunt trecute prin site pentru a obține un piure. Și în cazul acestui preparat se adaugă zahăr.
Câte mărci înregistrate are România?
Mărcile înregistrate sunt menite pentru a conserva istoria locală, pentru a proteja preparatul de aditivii chimici, dar și pentru a crea o imagine pozitivă a țării. Italia, Spania sau Franța sunt pe podiumul statelor din UE cu cele mai multe produse înregistrate.
Din păcate, România are doar 11 produse protejate în spațiul european. Acestea sunt:
- Plăcinta Dobrogeană
- Telemeaua de Sibiu
- Cârnații de Pleșcoi
- Scrumbia de Dunăre afumată
- Novacul afumat din Țara Bârsei
- Telemeaua de Ibănești
- Salamul de Sibiu
- Magiunul de prune de Topoloveni
- Cașcavalul de Săveni
- Salata cu icre de știucă din Tulcea
- Salată tradițională din icre de crap.
Foto: Depositphotos.com