Ce este diftongul? Ce este hiatul? Cum se poate defini triftongul? Astfel ar putea suna o întrebare pe care profesoara de limba română să o pună unui elev în clasa a 6-a. Site-ul shtiu.ro îți oferă definiția fiecărui dintre acești trei termeni și îți prezintă exemple de cuvinte care conțin diftongi, cuvinte care conțin triftongi și cuvinte care conțin hiat.
În fonetică, diftongul este definit ca fiind o succesiune de două sunete vocalice alăturate articulate în aceeași silabă, din care una este o vocală și cealaltă este o semivocală. Diftongii sunt clasificați după poziția vocalei în diftongi descendenți (dacă vocala este la începutul diftongului) și ascendenți (dacă este la urmă).
Totodată, diftongul se poate constitui din două sunete alăturate aparţinând unor cuvinte diferite, dar care se pronunţă într-o singură silabă. Între elementele componente ale acestor silabe apare cratima astfel: mi-a amintit; să-i dau; că-i spune;
Exemplu: știu, broască, oală, oameni, vreo, fier, august, iepure, rouă, soare, mai, aftă, ghilotină, rață, coasă, coastă etc.
CE SUNT NEOLOGISMELE? DE UNDE PROVIN ACESTE CUVINTE?
Trifotngul este o succesiune de trei sunete vocalice în aceeași silabă. Triftongii sunt clasificați astfel: centrat – format dintr-o semivocală + vocală + semivocală (ex: aripioară, creioane, inimioară) sau ascendent – format dintr-o semivocală + semivocală + vocală (ex: leoaică, doreau, trăiai).
Exemplu: creioane, vuiau, aripioară, leoaică, inimioară, priveai, tigroaică, englezoaică, leoaică, pleoapă, foiau, soseau, lăcrămioară, etc.
Hiatul este o succesiune de două vocale care fac parte din silabe separate (care apar în silabe adiacente) fără intervenția vreunei consoane. Atenție! Dacă două sunete vocalice apar în succesiune în aceeași silabă, ele nu formează un hiat, ci un diftong.
Exemplu: poezie, coautor, biologie, totdeauna, zoologie, aeroport, aer, aur, idee, ființă, totdeauna, boreal, zmeură etc.
CARE ESTE CEL MAI LUNG CUVÂNT DIN LIMBA ROMÂNĂ?