Ce este discul metalic pe care doctorii îl poartă pe cap?

24.06.2022
Ce este discul metalic pe care doctorii îl poartă pe cap?

Medicii au avut dintotdeauna un profil fizic distinct, de la halatul alb la stetoscopul agățat în jurul gâtului sau ascuns în buzunar. Dar ce este discul metalic ciudat purtat în jurul capului? Care este funcția acestui obiect și de ce nu mai este la fel de comun?

Accesul la produse de sănătate de bună calitate, la prețuri accesibile și adecvate este indispensabil pentru a promova acoperirea universală a sănătății, pentru a aborda urgențele de sănătate și pentru a promova populații mai sănătoase.

Fără dispozitive medicale, procedurile medicale obișnuite, de la bandajarea unei entorse la glezna, până la diagnosticarea HIV/SIDA, implantarea unui șold artificial sau orice intervenție chirurgicală, nu ar fi posibile.

Discul metalic ciudat pe care doctorii îl poartă pe cap

Discul este cunoscut sub numele de oglindă de cap și îi ajută pe otolaringologi (ORL sau medici de ureche, nas și gât) să vizualizeze diverse cavități corporale de interes. Pentru a utiliza dispozitivul, profesionistul medical înclină oglinda în jos, deasupra unui ochi, privind prin gaura centrală.

O sursă de lumină este apoi îndreptată spre suprafața concavă a oglinzii, reflectând și luminând gaura întunecată în cauză. În esență, cavitatea poate fi vizualizată fără ca sursa de lumină să obstrucționeze vederea medicului.

Este nevoie de practică pentru ca medicii să învețe cum să poziționeze cel mai bine atât oglinda, cât și propriul cap pentru a reflecta lumina în mod corespunzător și a oferi cea mai bună vedere. Deoarece erau purtate frecvent, acestea au devenit o modalitate ușoară de a oferi o reprezentare stereotipică a unui medic.

Mulți medici din zilele noastre optează în schimb pentru ochelari cu fibră optică, care oferă iluminare fără a fi atât de dificil de reglat. Medicii instruiți pe oglinda convențională pentru cap pot decide să continue să o folosească. Programele de rezidențiat încă încorporează oglinda. Atunci când este folosită în mod corespunzător, aceasta poate reflecta o lumină foarte puternică.

Potrivit Mental Floss, oglinda a fost concepută pentru prima dată de un medic francez pe nume Levert pentru a examina laringele, o tehnică modificată ulterior de un medic german care a folosit o lumânare de ceară ca sursă de lumină. Johann Nepomuk Czermak este creditat ca fiind inventatorul oglinzii de cap așa cum o cunoaștem astăzi, prezentând-o comunității medicale în 1858.

La fel ca multe instrumente medicale, utilizarea oglinzii de cap este adesea dictată de circumstanțe. O oglindă de cap ar putea fi cea mai bună pentru a examina un copil care se zbate, deoarece are propria sursă de lumină și poate fi manevrată mai ușor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot