Efectul de seră este un proces care are loc atunci când gazele din atmosfera Pământului captează căldura Soarelui. Acest procedeu face Pământul mult mai cald decât ar fi fără atmosferă. Efectul de seră este unul dintre lucrurile care fac din Pământ un loc confortabil de locuit.
Așa cum reiese și din nume, efectul de seră funcționează ca o seră. Aceasta din urmă este o clădire cu pereți de sticlă și acoperiș de sticlă. Serele sunt folosite pentru a cultiva legume, fructe sau plante, cum ar fi roșiile și florile tropicale.
O seră rămâne caldă în interior, chiar și în timpul iernii. În timpul zilei, lumina soarelui strălucește în seră și încălzește plantele și aerul din interior. Noaptea, afară este mai frig, dar sera rămâne destul de caldă înăuntru. Asta pentru că pereții de sticlă ai serei captează căldura Soarelui.
Efectul de seră funcționează aproape în același mod pe Pământ. Gazele din atmosferă, cum ar fi dioxidul de carbon, captează căldura asemănătoare cu acoperișul de sticlă al unei sere. Aceste gaze care captează căldura se numesc gaze cu efect de seră.
În timpul zilei, Soarele strălucește prin atmosferă. Suprafața Pământului se încălzește în lumina soarelui. Noaptea, suprafața Pământului se răcește, eliberând căldură înapoi în aer. Dar o parte din căldură este prinsă de gazele cu efect de seră din atmosferă. Acesta este ceea ce menține Pământul la o medie de 14 grade Celsius, cald și confortabil.
Activitățile umane schimbă efectul de seră natural al Pământului. Arderea combustibililor fosili precum cărbunele și petrolul pune mai mult dioxid de carbon în atmosferă. NASA a observat creșteri ale cantității de dioxid de carbon și ale altor gaze cu efect de seră din atmosfera noastră. Prea multă dintre aceste gaze cu efect de seră poate face ca Pământul să capteze din ce în ce mai multă căldură și să se încălzească.
Potrivit UCAR, există mai multe tipuri diferite de gaze cu efect de seră. Cele mai importante sunt dioxidul de carbon, vaporii de apă, metanul și protoxidul de azot. Toate aceste molecule de gaz sunt formate din trei sau mai mulți atomi. Atomii sunt ținuți împreună suficient de lejer încât să vibreze atunci când absorb căldură.
În cele din urmă, moleculele care vibrează eliberează radiația, care va fi la rândul ei cel mai probabil absorbită de o altă moleculă de gaz cu efect de seră. Acest proces menține căldura aproape de suprafața Pământului. Majoritatea gazului din atmosferă este azot și oxigen, care nu pot absorbi căldura și contribuie la efectul de seră.
Chiar dacă doar o mică cantitate din gazele din atmosfera Pământului sunt gaze cu efect de seră, acestea au un efect uriaș asupra climei. La un moment dat în acest secol, cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă este de așteptat să se dubleze.
Alte gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul și protoxidul de azot, cresc și ele. Cantitatea de gaze cu efect de seră crește pe măsură ce combustibilii fosili sunt arși, eliberând gaze și alți poluanți ai aerului în atmosferă.
De asemenea, gazele cu efect de seră își fac drum în atmosferă din alte surse. Animalele de fermă, de exemplu, eliberează gaz metan pe măsură ce digeră mâncarea. Deoarece cimentul este fabricat din calcar, eliberează dioxid de carbon. Cu mai multe gaze cu efect de seră, căldura va rămâne, încălzind și mai mult planeta.
Foto: Depositphotos.com