Ce este fenomenul de Lună plină? Ce se întâmplă când este Lună plină?

22.10.2020
Ce este fenomenul de Lună plină? Ce se întâmplă când este Lună plină?

Luna Plină este cea mai spectaculoasă fază lunară, care apare atunci cand Luna văzută de pe Pământ este complet luminată de Soare. Totuși, tot mai mulți vorbesc despre fenomenul de lună plină. Ce este acesta?

Ce este fenomenul de Lună plină?

Din punct de vedere tehnic, această fază lunară primară durează doar un moment, și anume momentul în care Soarele și Luna sunt aliniate pe părțile opuse ale Pământului.

Cu toate acestea, Luna poate părea plină cu o zi înainte sau după, în timp ce mai mult de 98% din discul Lunii este iluminat. Prin urmare, poate fi dificil să se facă diferența dintre o lună plină și ultima etapă a unei luni în creștere sau începutul unei luni în scădere.

Când latura Lunii pe care o putem vedea de pe Pământ este complet luminată, partea opusă este cufundată în întuneric. Luna Plină este vizibilă pe cer de la apus la răsărit. Dacă Luna se află între Pământ și Soare pe orbita sa, atunci partea din spate a Lunii este luminată, iar partea orientată spre Pământ este întunecată.

Este ceea ce se numește Lună nouă. Dacă Luna se află pe cealaltă parte a Pământului în comparație cu Soarele, atunci partea apropiată a Lunii va fi complet luminată: o Lună plină.

Luna Plină este a treia dintre cele patru faze lunare primare care apar în momente specifice în timp. Celelalte trei sunt Luna Nouă, Primul Pătrar și Al treilea Pătrar. În plus, există patru faze intermediare care ocupă timpul dintre fazele primare.

Luna albastră este o lună plină

Cei mai mulți ani au douăsprezece luni pline, câte una în fiecare lună. Cu toate acestea, calendarul nostru nu este perfect sincronizat cu evenimentele astronomice. Prin urmare, din când în când, un an are treisprezece luni pline. Când se întâmplă acest lucru, cel puțin una dintre lunile pline este numită Lună Albastră.

Ce cauzează fazele Lunii?

Fazele Lunii sunt cauzate de pozițiile relative ale Lunii, Soarelui și Pământului.

Deoarece Luna nu produce lumină proprie vizibilă, putem vedea doar părțile Lunii care sunt luminate de alte obiecte. O cantitate mică de lumină provine de la stele îndepărtate și ca urmare a reflectării luminii de pe Pământ (cunoscută sub numele de Earthshine). Cu toate acestea, principala sursă de lumină pentru Lună este Soarele, cea mai mare stea.

Aproape tot timpul jumătate din Lună este luminată de Soare, dar aceasta nu trebuie să fie jumătatea orientată spre Pământ. Singura excepție este în timpul unei eclipse de lună.

Superstiții și mituri despre Luna plină

Filosofii Aristotel și Pliniu cel Bătrân susțineau că luna plină induce nebunia la persoanele susceptibile, crezând că Luna plină afectează creierul. Chiar și astăzi există oameni care cred în efectul lunar.

Aceștia susțin că cele mai frecvente internări în spitalele de psihiatrie, accidentele rutiere, crimele sau sinuciderile se întâmplă atunci când este Lună plină. Specialiștii în astronomie au făcut numeroase studii care declară nevalide aceste informații.

În antichitate, oamenii credeau că Luna plină vine cu intenții malefice, sub forma unor vârcolaci. Ei credeau că, atunci când este Lună plină, omul se poate transforma în vârcolac.

Multe persoane din India credeau că eclipsa lunară însemna ghinion. Alimentele erau acoperite și curățate în urma unui ritual special, iar femeile gravide erau ascunse pentru a-și proteja copilul din pantece.

În cultura islamică, Soarele si Luna sunt forme de respect pentru Allah. În timpul eclipselor, islamicii spun rugăciuni speciale cerându-i lui Allah iertare și recunoscându-i măreția.

Pe de altă parte, unele studii au dovedit că Luna plină afectează oamenii și animalele. Astfel, femeilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 ani le pot fi afectate ciclurile menstruale atunci când este Luna Plină. Broaștele țestoase de la mare așteaptă un val adus de Lună pentru a-și depune ouăle.

Un studiu recent a arătat că se nasc mai mulți bebeluși datorită forței gravitaționale a Lunii pline. De asemenea, specialiștii au monitorizat activitatea creierului în timpul somnului, descoperind că, în timpul Lunii pline, somnul este mai scurt și mai puțin profund.

Alte modificări aduse de Luna plină sunt stările umane care se schimbă brusc sau felul în care comunică păsările.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot