Ce este G20? Care sunt țările care fac parte din G20?
În anul 1999 lua naștere G20, un forum creat să reunească economiile dezvoltate și marile economii emergente. Pe de o parte sunt țările care au economii dezvoltate precum Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia și, cu multă indulgență, Rusia și pe de cealaltă parte Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia, state care compun zona emergentă a economiei mondiale. La summit participă și reprezentanți ai Uniunii Europene, ai Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale. Acest summit are loc în fiecare an în una dintre țările participante și participanții discută probleme cheie din economia globală.
G20 a luat naștere după criza economică din Asia din anul 1998. Prima ediție a G20 a avut loc în anul 1999 la Berlin, Germania și la întâlnire au participat miniștrii de finanțe și bancheri ai celor mai importante economii globale. Summitul G20 reprezintă, în mod colectiv, aproximativ 65% din populația lumii, 79% din comerțul global și cel puțin 85% din economia mondială.
Principalele subiecte de discuție sunt provocările care afectează creșterea economică globală, inclusiv probleme de finanțe, comerț, infrastructură și investiții, energie, ocuparea forței de muncă, eradicarea corupției, dezvoltare, agricultură și tehnologie, inovare și economia digitală. G20 are o Președinție determinată prin consens de membrii săi, pe baza rotației regionale și a schimbărilor anuale, scrie herpag20indonesia.ekon.go.id.
Care sunt membrii G20?
1. Argentina
2. Australia
3. Brazilia
4. Canada
5. China
6. Franța (și membră a UE)
7. Germania (de asemenea membru al UE)
8. India
9. Indonezia
10. Italia (de asemenea membru al UE)
11. Japonia
12. Mexic
13. Rusia
14. Arabia Saudită
15. Africa de Sud
16. Coreea de Sud
17. Turcia (solicitant al UE)
18. Regatul Unit
19. Statele Unite ale Americii
20. Uniunea Europeană (membre ale UE )
Foto: brinknews.com